Ангел Джамбазки: Арабските пролети се превърнаха в ислямистки зими

17:49, 12 окт 15 / Политика 25 864 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Основният виновник за ситуацията в Сирия са САЩ и Русия и техните геополитически интереси и стремеж за глобална доминация, каза евродепутатът от групата на Европейските консерватори и реформисти по време на първата част от дискусията „Бежанската криза: Обетована земя ЕС?“, посветена на външната политика на ЕС и организирана от Информационното бюро на Европейския парламент за България. 

Според него „военната намеса на страни, без санкции от международната общност, водени от декларативни цели, било то борба с тероризма, борба с глобалното затопляне или нещо друго“, а всъщност с цел контрол върху полезните изкопаеми, е довела до разпад на международния договор за ред. Джамбазки даде пример с хаоса в Афганистан, Либия, Ирак и Сирия. „Разпадът на тези държави беше проведен целенасочено“, посочи евродепутатът и добави, че революции не се правят в Туитър. „Арабските пролети се превърнаха в ислямистки зими“, каза Джамбазки.

Евродепутатът разкритикува липсата на единна външна политика на ЕС, но според него причината за това е, че Съюзът е зависим от НАТО. „САЩ плащат 75% от разходите на НАТО – който плаща, той поръчва музиката“, каза Джамбазки.

„Западните държави лицемерно преследват собствените си интереси и няма да има единна позиция, а само приказки“, коментира той. „Ролята на ЕС е на коментатор, наблюдател и анализатор, който непоръчвайки музиката, накрая ще плати сметката.“

Според Джамбазки, обаче, вината за ситуацията в Сирия не е само на САЩ, а и отчасти на Русия, но ЕС трябва да се пази от заемането на страна. 

„Не може да стане със заемане на едностранчива позиция“, каза той. „В тази ситуация всички са лоши и всеки си гони геополитическия интерес. САЩ иска да изтласка Русия от базите в Сирия, а Русия – да остане там. “

Евродепутатът коментира, че трябва да стане ясно, че не сме изправени пред хуманитарен въпрос, който ще се разреши с пари и раздаване на бежански статути. Трябва да бъде разрешен въпросът с бъдещето на Сирия, Ирак и Либия, защото стабилност иначе няма да има и миграцията към ЕС. 

„Дали са майки с деца, търсещи спасение от войната, или хора, които искат да правят джихад – те няма да идат в Кремъл или Вашингтон, а ще дойдат в ЕС“, коментира Джамбазки. 

Той изрази скептицизъм за ролята на ООН в решаването на конфликта в Сирия и призова за постигането на споразумение на ниво САЩ, Русия, Иран, Саудитска Арабия и вероятно Турция. Според него най-вероятното  развитие ще бъде Сирия да бъде разделена на зони на влияние – една част ще остане да бъде управлявана от Башар Асад, една част, например зона за сигурност, в която Турция ще има влияние и ще се опита да изтласка кюрдите. Това по думите на Джамбазки било основната цел на Турция.

Според Джамбазки единственото решение на ситуацията в Сирия е военна операция, но й той, по подобие на колегата си Андрей Ковачев, отхвърли варианта за сухопътна намеса на Запада. „Решението е военна операция“, каза той. „С декларации няма да стане.“ 

По думите на Джамбазки обаче, при всички случаи ЕС трябва да разбере, че трябва да укрепва собствената си отбрана и собствените си армии.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама