Съдът не позволи пускането на карусел 1 на „Монтюпе“ ООД

17:37, 12 окт 15 25 626 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Административният съд в Русе остави без уважение жалбата с особено искане на „Монтюпе“ ООД за спиране действието на заповедта на директора на РИОСВ-Русе Лилия Атанасова, с която се извежда от експлоатация карусел 1 за леене на алуминий в хале 1 на френския завод. Така засега съоръжението ще продължи да не работи. Определението на местните магистрати може да се обжалва в 7-дневен срок пред Върховния административен съд (ВАС).

Спазването на заповедта е обезпечено с поставянето на пломба от страна на РИОСВ-Русе.

Днес се стигна до истински дуел в съдебната зала между адвокатите на дружеството и юрисконсултът на РИОСВ-Русе Владислав Димитров, като всяка от страните защитаваше позицията си енергично и убедено. Процесуалните представители на „Монтюпе“ ООД по всички допустими от закона начини се опитваха да докажат, че за завода ще настъпят труднопоправими и значителни вреди, ако заповедта не бъде отменена. Представителят на екоинспекцията пък енергично се противопоставяше на всеки техен опит да стопират издадения административен акт.

Заседанието, което се очакваше да е кратко, продължи над два часа, през които на два пъти съдия Вилиана Върбанова дава почивка, за да могат всички страни да се запознаят с множеството писмени доказателства, които всяка от тях даде на съда и останалите участници в процеса.

Бяха представени и гласни доказателства чрез разпита на свидетелите Любомир Данаилов – ръководител на направление „Индустриализация“ в „Монтюпе“ ООД и на Даниела Калчева, която е финансов контрольор във френския завод в Русе.

Двамата изтъкнаха, че само от карусел 1 в хале 1, който е изведен от експлоатация, дружеството печели по около 2 милиона и половина евро на месец от производство на части за „Ауди“-Унгария, като на спряното съоръжение на 4 смени работят десетки русенци.

Според Данаилов преместването на производството на друг от общо 6-те работещи карусела ще е много труден и продължителен процес, а неизпълнението навреме на поръчките ще доведе до отказ на „Ауди“ от работа с френския завод в Русе, което пък ще бъде пагубно за него.

На тези данни се спряха адвокатите на дружеството, които при пренията настояха заповедта да бъде отменена.

С това обаче не се съгласиха юрисконсултът на РИОСВ-Русе Владислав Димитров и прокурорът Андрей Ангелов. Първият изтъкна, че заповедта на екоинспекцията е издадена в защита здравето на жителите на градовете Русе и Мартен и на чистотата на околната среда. Тезата на жалбоподателите, че ще понесат големи загуби, както в пари, така и в престиж, той отхвърли като неоснователна.

В този смисъл се изказа и прокурорът, който, опирайки се свидетелските показания изтъкна, че в „Монтюпе“ ООД се произвеждат няколко вида части за „Ауди“ и спирането от производство на една от тях няма да доведе до прекратяване на договорните отношения, още повече, че макар и трудно, работата на спрения карусел може да се премести на друг. Той също посочи, че жалбата трябва да бъде отхвърлена като неоснователна.

Съдия Вилиана Върбанова направи това с мотива, че в действителност „Монтюпе“ ООД ще понесе загуби от спирането на експлоатацията на карусел 1 в хале 1 за леене на алуминий, но в случая по-важна е защитата на обществения интерес над частния, като постави здравето на жителите на Русе и Мартен на първо място. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама