Торбьорн Ягланд: Незачитането на свободата на словото може да доведе до конфликти (снимки)

16:01, 12 окт 15 25 281 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Европа не се е съсредоточила сега към свободата на словото и на медиите, но това може да доведе до конфликти“, каза генералният секретар на Съвета на Европа Торбьорн Ягланд след среща с външния министър Даниел Митов по време на официалното си посещение в България, предаде репортер на София Topnovini.bg.

По темата с бежанската криза той коментира, че „всеки индивид, който поставя своя крак върху европейска почва, е под закрилата на Европейската конвенция за защита правата на човека“. По неговите думи тези, които получат правото да се заселят като бежанци, имат същите права като европейските граждани.

„Не става въпрос колко бежанци Европа ще приеме и как ще ги разпредели, а да се отнася към тях с нужните им права“, допълни той.

Официалното посещение на Ягланд в страната ни е свързано с предстоящото председателство на България на Комитета на министрите на Съвета на Европа в периода ноември 2015 г. - май 2016 г. Приоритети на председателството ще бъдат защита правата на детето и разширяване на достъпа до култура на младите хора, защита на медиите от външно влияние и защита на уязвимите групи. Ягланд изрази задоволство от добрата подготовка на България за предстоящото председателство.

По-рано днес той се срещна с министър-председателя Бойко Борисов, с председателя на Народното събрание Цецка Цачева, с външния министър Даниел Митов, с правосъдния министър Христо Иванов и с президента Росен Плевнелиев.

На срещата си с Борисов, двамата са обсъдили и бежанската криза, както и борбата с радикализацията, водеща към тероризъм, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет. Двамата са посочили, че сложността и мащаба на бежанската криза изискват съвместни и координирани усилия на всички страни и проява на общоевропейска солидарност.

В разговора си с председателя на НС Цецка Цачева е била засегната темата за имунитета на народните представители и магистратите, както и свободата на словото. За конституционните промени и съдебната реформа той е разговарял с министъра на правосъдието Христо Иванов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама