Премиерът обещава разкрития за корупция в енергетиката

15:07, 12 окт 15 / Политика 25 403 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пред представители на американски компании премиерът Бойко Борисов обеща в скоро време разкрития на корупционни схеми в енергетиката. Това каза премиерът Борисов по време на Дискусионна кръгла маса на тема "Регионални предизвикателства в светлината на геостратегическите процеси", организирана от Американската търговска камара в България, предаде БНР. Премиерът отговори на упрека, че се вслушва в мнението на българския бизнес и профсъюзи за договорите с американските електрически централи.

„Не трябва да гледате само вашата страна. Гледайте и моя проблем, защото това отива електромера на всеки български гражданин и когато не сме безкрайно прозрачни, ясни и точни, възникват съмнения. Затова именно казах, няма хубава корупция, няма хубави нарушения, просто трябва да бъдем към всички еднакви“, каза министър-председателят и припомни, че е замразил три от най-големите рискови енергийни проекти.

Междувременно работодатели от енергийния сектор в България изпратиха декларация до медиите.

„Ние вярваме в прозрачните отношения, във върховенството на закона и конструктивния диалог между правителство и всички пазарни участници. В момента сме свидетели на усилията на институциите да възстановят стабилността на Националната електрическа компания и на целия енергиен сектор“, се казва в общата позиция на Асоциация на топлофикационните дружества в България, Асоциация „Хидроенергия“, Българска ветроенергийна асоциация, Българска фотоволтаична асоциация, ЕВН България, ЕЙ И ЕС България Контур Глобал Марица Изток 3 и ЧЕЗ България.

Те подкрепят политиката за либерализация на енергийния пазар с консултацията и експертизата на експертите от Световната банка. В становището на компаниите от енергосектора се посочва, че пропагандирането на мерки, които противоречат на националното и международно право, е не само в обратна посока на усилията за стабилизиране на енергийния сектор, но заплашва директно репутацията на България като страна със сигурен инвестиционен климат.

„Затова изразяваме нашата подкрепа за всяка политика, която почива на ясни принципи, европейските практики, уважение към частната собственост, законност и прозрачност“, заявяват от енергийния сектор и в допълнение, призовават правителството да се разграничи от подобни некоординирани действия и да продължи с реформите в сектора, насочени към енергийна сигурност, диверсификация и независимост".

В последните месеци работодателски и синдикални организации открито поискаха от властта промени в сектора, покрай увеличаването цената на тока. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама