Андрей Ковачев: Ние сме хуманисти, но „Ислямска държава“ трябва да бъде елиминирана

14:58, 12 окт 15 / Политика 25 401 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Европа е сериозен икономически гигант и трябва да сме горди с постигнатото и това, че толкова много хора искат да дойдат при нас. За съжаление обаче Европа няма единна и силна външна политика. Това коментира евродепутатът от Европейската народна партия Андрей Ковачев  по време на първата част от дискусията „Бежанската криза: Обетована земя ЕС?“, посветена на външната политика на ЕС и организирана от Информационното бюро на Европейския парламент за България. 

По думите на Ковачев гласът на външния министър (Федерика Могерини – бел. ред.) е много по-слаб от гласа на външните министри на Германия, Франция, Русия или САЩ, например. „Освен това, има много сили, които не искат силен Европейски съюз“, коментира Ковачев и добави, че по негово мнение трябва да се работи за единна външна политика, обща армия и  отбранителен капацитет и засилване на позициите на ЕС по международните въпроси. 

„Не трябва да сме лицемери и като казваме да искаме обща външна политика, да го направим, а не всеки да дърпа чергата към себе си“, отбеляза евродепутатът. „За нас е важно да сме заедно, да имаме обща външна политика.“

Според Ковачев адекватната политика на ЕС по въпроса със Сирия би трябвало да започне с решение на въпроса какво да правим с режима на Башар Асад. „Трябва да изискаме свикването на международна конференция на всички заинтересовани страни, които да очертаят политическото решение за Сирия“, посочи Ковачев. „Трябва да решим дали сме готови за известно време да преглътнем Асад. Явно държавност в момента има само под формата на неговия режим и ще трябва да го преглътнем за кратко, надявам се.“ Евродепутатът отбеляза, че не може  да се взима страна в гражданската война, смятайки, че ще умиротворим Сирия и ще решим проблемите. „И Асад, и Ислямска Държава са лоши“, каза Ковачев. „Трябва да избираме между чумата и холерата.“

Той изключи пряката сухопътна военна намеса на страни от ЕС и заяви, че в Съюза никой няма желание за такава операция. „Никой не иска да върши мръсната работа“, отбеляза Ковачев. „Ние сме хуманисти, но явно с Ислямска държава няма какво да си говорим. Те трябва да бъдат елиминирани. Не е ясно дали от въздуха може да се свърши тази работа. Тези хора долу продължават да режат глави“, каза евродепутатът и поясни, че евентуалната сухопътна операция би трябвало да се проведе от силите на страните в непосредствена близост до конфликта.

Андрей Ковачев посочи, че друга част от решението е чисто хуманитарно.  

„Какъв е нашият интерес? Да убедим хората, избягали от Сирия и вътрешноразселените, че могат да се върнат в родните си места, вместо да идват в ЕС“, коментира евродепутатът. 

Според него в тази насока трябва да се вземат мерки за увеличаване на хуманитарните помощи и парите за развитие в райони, засегнати от конфликти и глад, за да бъдат насърчени хората, живеещи там, да си останат по родните места, вместо да идват в ЕС. 

Ковачев отбеляза, че макар тези мерки да са закъснели, все пак е „по-добре късно, отколкото никога.“ „В Турция в момента има 2 млн. бежанци  и ние не искаме те да тръгнат насам“, каза той. „Не искаме те да са демотивират и да тръгнат към Европа.“

Друга част от решението според Ковачев, е в ръцете на Съвета за сигурност на ООН, въпреки опитите и на САЩ, и на Русия да извлекат максимални дивиденти от ситуацията в Сирия. 

В заключение евродепутатът изрази недоумение как пред „нашите глуповато учудени очи се появи Ислямска държава и от няколкостотин човека в пустинята, станаха 30-40 000 души, които режат глави и разпъват хора на кръст.“

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама