След скандал общината се отказа да даде училищен басейн на частници

14:57, 12 окт 15 25 2369 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Една от най-големите инвестиции на Столичната община в училища - басейнът на 88 СОУ "Димитър Попниколов" в „Овча купел“, няма да бъде даден под наем на частници. Днес басейнът беше официално открит. Той ще бъде поддържан от училището, въпреки опасенията на общината, че делегираният му бюджет няма да бъде достатъчен за адекватната поддръжка на скъпото съоръжение.

Около басейна имаше множество противоречия

През месец юни тази година Столичният общински съвет взе решение басейнът, за чието построяване общината е платила над 4 млн.лв., да бъде отдаден под наем на частна фирма. Сумата, която общинските съветници решиха да искат от наемателите беше 998 лв.

Тогава решението предизвика множество скандали и противоречия между общинските съветници от различните политически групи. Въпреки това решението беше взето с довода, че разходите за поддръжка на басейна ще са непосилни за учебното заведение.

Днес, четири месеца по-късно, басейнът отвори врати, като негов стопанин ще бъде гимназията.

„Засега басейнът ще се издържа от училището. Беше ни поставена задачата, открихме го и започна да действа. Има назначени учители по плуване, има назначен спасител към училището. Имаме сключен договор за техническа поддръжка със специализирана фирма, която поддържа басейни“, каза за София Topnovini.bg директорът на 88 СОУ Милена Пенчева.

През ноември ще стане ясно дали училището ще успее да поддържа басейна

Тя изрази надежда, че училището ще съумее да се справи с поддръжката на съоръжението, която по нейни изчисления, ще струва около 50 хил.лв. годишно. Делегираният бюджет на гимназията не е от най-малките. Той е 1,750 млн.лв. От тях обаче 1,2 млн. лв. отиват за учителски заплати. Останалите 500 хиляди се разпределят за нуждите на училището.

„След направени разчети в края на ноември ще търсим съдействие от Столична община как и по какъв начин да се до финансира дейността на спортното съоръжения, ако средствата не стигат“ каза още Пенчева.

Безплатно в басейна ще плуват 1200 деца, които се обучават в учебното заведение. Заради новото спортно съоръжение в програмата на учениците е предвиден и трети задължителен час по физическо, който ще е изцяло за уроци по плуване.

В басейна ще могат да плуват и външни лица

„Ще могат да плуват външни ученици, ще могат да плуват и възрастни хора. В момента търсим решение как и по какъв начин законово това да се случи. Имаме договор със спортен плувен клуб за деца, които допълнително ще идват всяка вечер да плуват по още един час“, каза още директорът на гимназията.

Басейнът ще се ползва и от студенти от Нов български университет. Спрямо изготвената програма на всеки ученик се пада да плува по два астрономически часа на всеки две седмици.

Другите скандали около стопанисването на училищни басейни в София

Сагата около училищните басейни в София е от месеци. Освен, че решението на СОС от юни за отдаване на този басейн под наем предизвика недоволство, тогава учители от общинската ученическа спортна школа "София" скочиха срещу друго решение на местния парламент. То беше за прехвърлянето на два общински плувни басейна в район "Люлин" под опеката на училищата, в които се намират.

Тогава от школата обясниха, че ако това се случи, басейните няма да бъдат добре стопанисвани, защото делегираните бюджети на учебните заведения не са достатъчни за поддръжката им. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама