В БАН са обезпокоени от бежанския проблем

14:13, 12 окт 15 25 442 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Като държава на кръстопът остро посрещаме големия бежански проблем, обхванал цяла Европа. Той е в резултат на извънредно сложни геополитическите процеси, на които следва да се търсят първопричините. Тези проблеми са особено наболели и учени от БАН най-активно се включват в дискутирането им.

Това заяви акад. Дамян Дамянов, заместник-председател на Българската академия на науките (БАН), по време на Тържественото събрание по случай 146-та годишнина от основаването на академията. На събитието присъстваха академици, народни представители, духовни лица, военни и общественици.

По думите му страната ни е изправена пред много сериозни изпитания и в социален, и международен план.

„Тревожно е, че ние като общество сме стигнали много висока точка на разединение и непримиримост един към друг“, казва академикът и допълва, че то се изразява и в отрицание на онова, което е постигнато преди нас. Невинаги се държим добре с хора, към които сме поели ангажимент и с които имаме многовековни връзки – научни и културни.

Според акад. Дамянов значим проблем е и необразованото младо поколение, което „създава едно паралелно маргинално общество“.

Зам.-председателят на академията отбеляза, че БАН дава на страната ни първия досег с новото познание във всяка една от областите на съвременната наука и технологии. Тук започва развитието на атомната физика, атомната енергетика, лазарните и компютърни технологии, първата връзка с интернет, а академичните звена дейно са се включили в изследването на космоса.

По думите на акад. Дамян Дамянов целта на академията винаги е била най-ефективно да служи на обществото, на неговите нужди във възпитателно-образователен, просветно-духовен, социално-обществен и политико-икономически аспект.

„Убедени сме, че инвестирането в наука, е инвестиция в просперитета и в бъдещето на България, стига да е достигнало до реалната политика и управление“, обясни акад. Дамянов.

Той цитира думите на Иван Ев. Гешов от завещанието му, които са отправени към идните поколения.

„Борих се и против игото на невежеството, на жестокосърдечието, на ниските инстинкти, на пагубния манталитет наследен от политическото робство, за да се постигне сговор между българските синове, между селяни и граждани, между съсловие и партии, между балканските държави и народи. Единственото спасение на България е да се работи за прераждането на нейната душа, за културата на ума и сърцето на нейните синове“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама