Големите творци на 20-ти век показва Градската галерия във Варна

14:10, 12 окт 15 / Култура 25 316 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Най-известният художник в Силистра в средата на миналия ХХ век, Бедиг Бедросян ще гостува със своето творчество в пространството на Градската художествена галерия „Борис Георгиев”  във Варна. Експозицията ще даде старт на поредица артинициативи, целящи да покажат и популяризират българското художествено наследство от миналия век.

"Син на прокудени от Армения заселници в България, Бедиг Бедросян израства на брега на Дунав, с любов към природата, към изпълнения с красота пейзаж на реката, с вдъхновението от безкрая на равнината Северна Добруджа, чийто далечен хоризонт се простира във водите на Черно море. Неговото художествено наследство е пример за самостоятелно извървения път и самоусъвършенстване в изкуството", разказва изкуствоведът и директор на варненската галерия Пламена Димитрова-Рачева.

Творчеството на художника обхваща повече от 600 произведения. Това са живописни картини, множество ескизи към тях, рисунки с туш, с цветни пастели и моливи. Многообразието от теми и сюжети в пейзажните композиции е представено в серия от градски панорами, предимно от Силистра и нейните околности. В годините творческият му репертоар се допълва с морски пейзажи от любимия на художника град Балчик, с градски пейзажи от прародината Армения, със сатирични рисунки и карикатури с плажуващи персонажи, натюрморти с цветя и плодове, тематични композиции с характерни за изкуството на соцреализма сцени от 50-те и 60-те години на ХХ в. от трудовия бит на добруджанци – земеделци и рибари. Изпълени със светлина, с наситена цветност, картините му са заредени с много лиричност и топлота.

Изкуството на Бедиг Бедросян ще бъде представено на варненските ценители от Пламена Димитрова-Рачева. За художника ще говори  и духовният пастир на арменската общност в България, отец Партохимеос в присъствието на наследниците на Бедросян. Официалното откриване на изложбата ще се състои на 15 октомври от 18 часа в експозиционното пространство на Градската художествена галерия.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама