Американска ИT компания започва строежа на собствена офис сграда в Пловдив

13:57, 12 окт 15 25 627 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Една от най-големите американски ИT компании започва строежа на собствена офис сграда в Пловдив. Той ще представлява десететажна сграда с конферентни зали и център за обучение, пише capital.bg. Първата копка ще бъде направена до края на октомври.

Теренът с площ 4 дка е купен от Община Пловдив на търг в началото на тази година за 813 хил. лв. от дружеството "Текреал". То е съсобственик на Американската компания за микропроцесори Sibiz за България. Имотът се намира от северната страна на бул. "Санкт Петербург", в близост до магазин "Метро".

"Сградата трябва да е готова до началото на 2017 г. Тя ще бъде със 17 хил. кв. м разгъната площ и капацитет до 2000 работни места", съобщи Радослав Дервишев, представител на компанията за България. Оттам засега не казват размера на инвестицията, като само уточниха, че става дума за "сериозна сума".

"Това обаче няма да бъде промишлен център", уточнява Дервишев. Капацитетът ще е между 1000 и 2000 работни места, но това не означава, че ще бъдат наети 2000 нови служители. Към март 2015 г. фирмата има 36 служители и се помещава в сравнително малка жилищна сграда на ул. "Крим" в града.

Българската фирма с калифорнийски корени развива дейност в България вече 11 години. Тя се занимава с разработка на хардуер, софтуер и търговия. Компанията, която има два офиса - един в Маунтин Вю (Калифорния) и един в Пловдив, прави специализирани чипове и специфичен фирмуеър (вградени системи за управление на електроника - от уреди до мобилни телефони).

Едновременно с производствената и развойната си дейност частната компания има и традиции в сферата на образованието и подготовката на инженерни кадри, затова част от бъдещата им административна сграда в Пловдив ще бъде заделена за учебни зали. "Пред нас не стои на този етап въпросът колко хора искаме да наемем, а по-скоро колко бихме могли да намерим, защото квалифицираните кадри в тази област са дефицит", коментира Дервишев.

През последните години се затвърждава тенденцията на концентрация на ИТ фирми в Пловдив. Наскоро украинската софтуерна компания Speedflow обяви, че мести производството си в Града под тепетата и има намерение да назначи 50 местни специалисти.

ИТ секторът се развива най-динамично именно в Пловдив - с 4.5 хил. разкрити работни места в 20 компании и очаквания през следващите пет години броят им да нарасне повече от двойно, стана ясно на провелата се в началото на септември в Пловдив национална аутсорсинг конференция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама