Над 2 хил. семейства от Шуменско ползват услугите на Центъра за майчино и детско здраве

13:46, 12 окт 15 25 412 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общо 2121 семейства от област Шумен ползват услугите на Центъра за майчино и детско здраве, показва статистиката на институцията за първото полугодие на 2015 г.

Данните бяха изнесени по време на среща на медицински сестри от Центъра и техни колежки от Англия, район Уоруикшир.

Посещението в Шумен на четирите патронажни медицински сестри от Англия ще продължи три дена, като през тях те ще имат възможността да обменят опит с българските си колежки и да посетят семейства в Шумен и региона.

Целта на посещението е специалистите да обменят добри практики.

Организатор на инициативата е УНИЦЕФ-България.

По време на срещата патронажните сестри от Шумен запознаха гостите с данни за работата си. В първите шест месеца на тази година 13 медицински сестри от Центъра в Шумен са направили общо 4272 посещения. От тях 3106 са по домовете, консултаците са 646, а по телефон съвети са дадени на 434 жени. Броят на обхванатите деца от нула до три години в областта е 2244. Най-често се работи с жени от рискови социални групи, бременни и социалнонеосигурени.

Медицинските сестри от Англия споделиха, че тяхната работа е сходна с тази на колежките им от България, но там държавата поема финансирането на услугите, докато у нас това се върши от неправителствения сектор. Гостите изразиха задоволство от големия обем работа и добрите резултати постигнати за кратко време от сестрите на Центъра за майчино и детско здраве в Шумен, който е и първия в страната.

В Обединеното кралство броят на патронажните сестри е 4200, като в района на Уоруикшир работят над 100 и всяка от тях се грижи за около 300 деца. Те осъществяват и връзката между семействата на деца с увреждания и нужните специалисти.

Срещата в Шумен започна с лекция в шуменския Филиал на Медицинския университет във Варна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама