Борисов назидателен към САЩ: Поучете се от Горанов

13:03, 12 окт 15 / Политика 25 437 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
“САЩ може да се поучи от финансовия министър Владислав Горанов”, обяви премиерът Бойко Борисов на кръгла маса на тема "Регионални предизвикателства в светлината на геостратегическите процеси", организирана от Американската търговска камара в България., цитиран от „Фокус“. Той мотивира съвета си с това, че у нас данъците са ниските в Европа и такива ще останат, не се изкушаваме да вдигаме ДДС, дългът ни е нисък а бюджетният дефицит е около 2%.

"Ако ние направим такъв дълг като вашия, днешното мероприятие няма да го има. Дисциплинирани сме във финансово отношение. С МВР прокуратурата и ДАНС полагаме усилия не само да спираме контрабандата, но и да съберем максимални приходи, които да отидат в общ живот, за приоритетите - образование, спорт, култура", каза още Борисов.

Премиерът обясни за увеличените приходи от контрабанда и благодарение на това, за отделянето на пари за коледни добавки на пенсионерите.

"Контрабандата генерираше най-голямата корупция. От началото на годината досега благодарение на звената, които направихме - 17 пъти се вдигнаха приходите. Тези пари са текли години наред - 2,3 млрд. повече сме събрали в бюджета от началото на годината. Представяте ли си какво е загубила държавата? Когато им се обединиха системите, вече няма как да шикалкавят", каза Борисов.

"И на нас ни хареса, защото дадохме 100 млн. повече на пенсионерите, планираме за Коледа и нова година пак да го направим. 106 млн. на тютюнопроизводителите, 20 млн. на учителите, 50 млн. за животновъди, 100 млн. за магистралите. Всичко това е от тези приходи", обобщи той.

По думите му звената, които се борят с корупцията са тихи, безмълвни. "Скоро в енергетиката ще чуете, така, както и в други места. Няма хубава и лоша корупция. За всички един аршин - който е сгрешил, ще си понесе отговорност. Имаме и волята, и желанието, а това ще доведе много повече инвеститори в България", каза още премиерът.

Борисов си позволи още един съвет към САЩ: „Може би отношението на ЕС към България трябва да е пример за отношение на САЩ към страната ни. Според него „Уестингхаус“е сериозна компания и се надявам да дойде да строи в България при условия, при които се строи в една европейска държава, с ясен план колко струва, кога ще се избие инвестицията, колко ще струва произведената енергия, кой го финансира, кои реактори ще заложим, тогава вече Род, ще седнем на масата и ще го обсъдим".

"Няма да идват при мен с меморандумче, което не се знае след 10 години какво ще бъде. Тук и Американската търговска камара има своята вина. Когато чувате за такива неща, реагирайте веднага, подкрепете или не правителството. Не ви се меся", посочи премиерът Борисов.

Той призова да се даде възможност България да прави бизнес със САЩ без визи. "Говорим за американския бизнес в България - добре дошли сте, полагаме огромни усилия, толерираме го, дори когато не е много за толериране. Когато са направени договори, които дори ме е срам да ги чета, ние ги толерираме. Полагаме огромни усилия за подпомагаме на българо-американския бизнес", заяви Борисов. Посочи обаче, че ако българският бизнес иска да отиде в САЩ, трябва да се мине през много неща. "Докато Гърция няма проблеми с това. Гърците имат тази привилегия, България не. Дали са по-лоялни партньори в ЕС или НАТО? Много бих искал на следващия рожден ден на Американската търговска камара да се поздравим с един такъв напредък в българо-американски отношения", каза още Бойко Борисов.

Посланикът на САЩ у нас Родерик Мур пък използва случая да призове за подкрепа за Трансатлантическото споразумение."Има десетки милиони долари, които Америка отправя към България всяка година. С подписването на Трансатлантическото споразумение ще говорим за милиарди долари", каза той.

Външният министър Даниел Митов влезе в тона му и посочи, че трансатлантическите отношения са по-важни от всякога. Според него трябва да се убедят гражданите , че има много лъжи и митове около споразумението, а трябва да се убедят гражданите , че то е полезно. Засега България няма официална позиция за ТТПИ, но пък в кабинета очевидно има разнобой по темата, тъй като социалният министър Ивайло Калфин преди време предупреди, че е необходима още информация и има много притеснителни моменти в споразумението.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама