Обединиха двете дела на "Полисан", мартенчани настояват за справедлив процес

12:58, 12 окт 15 25 372 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Административният съд в Русе обедини две дела, заради еднакви страни по тях, както и един и същ административен акт, който те атакуват. Това стана на заседание по едното от тях, което се проведе днес. То е заведено по жалба на „Полисан“ АД. В нея от дружеството атакуват решение на РИОСВ-Русе, с което в оценката за влиянието на околната среда (ОВОС) за тяхно инвестиционно намерение, не е одобрено изграждане на нов комплекс за хидрокрекинг.

Второто дело, заведено по-рано, е срещу друга част от същото решение на екоинспекцията, но там жалбоподатели са сдружение „Екологично дружество за децата и жителите на град Мартен“ и политическа партия. Те са против дадената възможност на фирмата да разшири производството си на битум и гудрон от 10 000 на 200 000 тона годишно.

Около час преди началото на делото, което започна в 10.30 ч., членове на неправителствената организация от Мартен протестираха пред сградата на Административния съд срещу решението на РИОСВ-Русе. Обяснението, че са там, въпреки че виждат вина в съвсем друг орган, председателят на екосдружението Недялко Попов обясни с факта, че съдът трябва да вземе решение по спора.

Въпреки, че така упражняват натиск към магистратите, се оказа, че хората дори не знаят, че днес се гледа не дело, заведено по тяхна жалба, а по такава на „Полисан“ АД и твърдяха по време на протеста си, че са сигурни, че то е по тяхната жалба.

Това объркване беше изчистено по време на самото заседание, когато съдия Вилиана Върбанова присъедини второто дело към първото, както заради еднаквите страни, така и заради това, че те са срещу едно и също решение на РИОСВ-Русе.

Днес страните внесоха писмени доказателства, които съдът прие. Те пожелаха и назначаване на експертиза, за която ще трябва да подготвят въпроси и ще ги представят в следващото заседание, за да бъде назначен експерт, който да им отговори.

Съдът се произнесе и с друго определение, с което отхвърли искане на „Полисан“ АД да им бъде разрешено да продължат работата си по изграждане съоръженията, с които ще разширят производството си на битум и гудрон, докато тече делото и не се стигне до влязла в сила присъда.

Съдия Върбанова се произнесе с посоченото определение, тъй като в подобни случаи законът е категоричен – това може да стане само в случай на важен държавен или обществен интерес, какъвто не е налице, тъй като става дума за частен такъв или когато се касае за изключително важен интерес на искащия, а доказателства за наличието му не бяха представени.

Пак по искане на „Полисан“ АД, жалбоподателите срещу тях ще трябва да им предоставят някои документи, свързани с делото.

То беше отложено по уважено искане на прокурор Андрей Ангелов, който е уведомен за участието си в процеса едва в петък. Тъй като само докладът по ОВОС е над 200 страници, той пожела време да се запознае с материалите по делото. Във вдръзка с новите внесени доказателства, от това имат нужда и страните, поради което следващото заседание ще се проведе на 16 ноември 2015 г. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама