Родителите на Катя, премазана от Боскос: Подиграха се със загиналите и ранените по пътищата

12:45, 12 окт 15 25 369 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Подигравка." Така майката на Катя Матеева, пловдивската ученичка, пометена на автобусна спирка от гръцкия студент Христос Боскос, определи отмяната на присъдата му и замяната й с административна глоба от 5000 лева. По този повод днес пред сградата на съда в Пловдив бе предвиден протест, който обаче ще се проведе на 14 октомври, сряда, от 17,30 часа.

"Това решение го приемам като подигравка със загиналите и ранените по пътищата. Непростимо е. През тази седмица имаше инциденти с много загинали и ранени. Дори премиерът Борисов призова за бързо реагиране в подобни случаи. И точно в този момент да бъде отменена присъдата на двамата", заяви Паолина, майката на Катя.

"Не виждам защо на човек, който не уважава живота, трябва да му бъде премахната присъдата по този начин", сподели на свой ред и Илиян Матеев - баща на девойката, определяйки случая като крещяща несправедливост.

"Оказа се, че съдът може да има различни решения, има различни членове, на които да се позове. Явно има вратичка и той е използвал тази вратичка", изрази възмущението си той.

Адвокат Татяна Каменова, юрист на семейството, пък коментира, че проблемът не е в това, че съдът е приложил закона некоректно, а в това, че законът не е адекватен и трябва да се помени. "Боравим с практика от 1982 и 1983 година. Очевидно крещяща е нуждата за смяната му", коментира тя.

Припомняме, че миналата седмица Пловдивският окръжен съд измени присъдата на Пловдивския районен съд, наложил наказание от две години лишаване от свобода условно с четири години изпитателен срок на Боскос, като вместо това му наложи наказание – глоба в размер от 5000 лева. Присъдата на Васил Калев – втори шофьор, замесен в случая, също бе намалена и вместо една година лишаване от свобода условно с три години изпитателен срок, получи глоба в размер на 2500 лева.

Отменено бе и обезщетението от 12 000 лева, което трябваше да бъде изплатено на Катерина Матеева за лечението й.

Жестокият инцидент стана на 19 май 2014 година. Христос Боскос помете с огромна скорост девойката, чакаща на автобусна спирка на улица "Победа". Колата се е врязала в спирката след удар с "Мерцедес", шофиран от втория обвиняем – Васил Калев.

Момичето оцеля, но бе подложено на серия от операции на краката. Катя все още не се е възстановило изцяло. До този момент тя е била подложена на пет операции, предстоят й още.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама