В Москва е осуетен терористичен акт

12:24, 12 окт 15 / Свят 25 264 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В неделя в Москва са арестувани група лица по подозрение, че са подготвяли терористичен акт, както и, че са принадлежали към групировката „Ислямска държава“. За това съобщава агенция ТАСС, като цитира руската служба за борба с тероризма.

Апартаментът, в който заподозрените са се укривали се е намирал западната част на руската столица. При арестите е открито и обезвредено самоделно взривно устройство, съобщават още от руската служба за борба с тероризма. Наложило се е сградата да бъде евакуирана.

В момента се установява кой е собственикът на жилището, където се е укривала групата. По предварителни данни мощността на откритото взривно устройство може да достигне над 4 кг. тротилов еквивалент.

„Част от задържаните са последователи и поддръжници на Ислямска държава и вероятно са се подготвяли да се присъединят към редиците на бунтовниците в Сирия", се посочва в съобщение на Националната антитерористична комисия. 

Хронология на терористичните актове в Москва

Септември 1999 г. - Избухват експлозии в жилищни сгради в Москва. При взривовете през нощта на 8-ми срещу 9-ти септември в сграда на ул. „Гурянова“ са убити 109 души; На 13 септември експлозия избухва и в сграда, намираща се на „Каширско шосе“. Тя отнема живота на 124 души.

8 август, 2000 г. - в подлеза на площад „Пушкин“ в Москва избухва бомба. При нападението са убити 13 души, ранени са повече от 130.

23-26 октомври, 2002 г. - при терористичен акт, при който са взети заложници в театъра на Дубровка в центъра на Москва са убити 129 души.

5 Юли 2003 г. - по време на рок концерта в Тушино, в близост до касите, където продават билети за рок фестивала "Wings", се взривяват две жени-камикадзе. Убитите са 16, а ранените 59 души.

9 Дек 2003 г. - на ул. „Муховой“, в близост до хотел "Национал" е извършена терористична атака от жена-атентатор. При експлозията загиват 6 души, а други 14 са ранени.

6 февруари 2004 г. - в час пик на две централни станции по линия Замоскворецкая на московското метро две жени-камикадзе се взривяват и убиват 41 души, и раняват над 130 пътници.

31 август 2004 г. - при експлозия извършено отново от атентатор-камикадзе в метростанция Рига на метрото в Москва са убити 10 души и 51 са ранени.

29 март, 2010 г. - по линия Соколники на московското метро в сутрешния "час пик" на станция „Лубянка" и "Парк култура“ се взривяват двама атентатори самоубийци. Загиналите са 40 , а повече от 140 са ранени.

24 януари 2011 г. - в залата за пристигане на пътниците на летище "Домодедово" атентатор-самоубиец се взривява и убива 37 души, ранените са 172.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама