Енергийни работодатели скочиха срещу колеги

11:55, 12 окт 15 25 308 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Работодатели от енергийния сектор у нас се обявиха срещу действията на свои колеги от бизнеса. Те разпространихя декларация, в която се казва: „Виждаме, че организации, които често претендират да представляват целия бизнес в България, предприемат некоординирани със секторните представители действия, които противоречат на логиката на свободния пазар, на принципите на неприкосновеност на частната собственост и  които действия като цяло могат да подкопаят избрания курс от реформи в сектора. Наскоро обявената „Пътна карта“ е ясен пример за такива действия”.

Работодателите от енергийния изразяват своето убеждение, че за да има здрава икономика трябва да има здрава енергетика. „Ние вярваме  в прозрачните отношения, във върховенството на закона и конструктивния диалог между правителство и всички пазарни участници. В момента сме свидетели на усилията на институциите да възстановят стабилността на Националната електрическа компания и на целия енергиен сектор. Ние подкрепяме политиката за либерализация на енергийния пазар с консултацията и експертизата на експертите от Световната банка”, се казва още в декларацията. 

Според тях пропагандирането на мерки, които противоречат на националното и международно право, е не само в обратна посока на усилията за стабилизиране на енергийния сектор, но заплашва директно репутацията на България като страна със сигурен инвестиционен климат.

Енергийните шефове изразяват подкрепа за всяка политика, която почива на ясни принципи, европейските практики, уважение към частната собственост, законност и прозрачност. И призовават правителството на  Република България да се разграничи от подобни некоординирани действия и да продължи с реформите в сектора, насочени към  енергийна сигурност,  диверсификация и независимост.

 Декларацията е подписана от Асоциация на топлофикационните дружества в България, Асоциация „Хидроенергия“, Българска ветроенергийна асоциация, Българска фотоволтаична асоциация, ЕВН България, „Ей И Ес България”, „КонтурГлобал Марица-изток 3”, ЧЕЗ България.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама