"Двореца" В Балчик получи дарение от графики на художник от Естония

11:16, 12 окт 15 / Култура 25 367 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В ДКИ КЦ "Двореца" в Балчик днес от 17 часа ще бъде  открита изложба - графики на известният естонски художник Реналдо Веебер (Естония).

30 негови рисунки на тема „Старият завет” са дарени на културния институт от съпругата му Наталия. Тя избира Балчик и България поради факта, че са били планирали следващото пътешествие да е почивка в България. Случило  се така, че той неочаквано заболял  и си заминал от този свят буквално за два месеца. След като посещава Тихото гнездо в Балчик и ботаническата градина, тя се заема с изучаване  историята на румънската кралица Мария и публикува доста неща, свързани с пътуването до България. Това ще е първа изложба на българска земя на художник от Естония. Тя се надява и други естонски художници да се представят тук.

Реналдо Веебер (1937 - 2010) завършва Тартуското художествено училище и Държавен Художествен Институт на Естония. От 1967 г. е член на Естонския съюз на художниците. Участник е в многобройни национални и международни изложби, както и носител на редица призове от конкурси, в които е участвал. По-популярен е със своите скулптурни творби, но и в областта на графиката получава признание от художествената гилдия още с първите си работи. Произведения на Реналдо Веебер се съхраняват в държавни и частни колекции в Естония, Русия, Финландия, Швеция, Германия, Полша, Белгия, САЩ, Армения и др.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама