ЧЕЗ обезопаси опасни за птиците стълбове в община Гулянци

07:28, 12 окт 15 25 401 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От пресцентъра на ЧЕЗ съобщават, че продължава инициативата за обезопасяване на опасни за дивите птици стълбове и проводници, чрез монтиране на платформи. Първите съоръжения вече са факт, монтирани в село Дъбован,Община Гулянци и село Червен брег до Дупница. До края на месец февруари следващата година, ще бъдат инсталирани обезопасители и в общините Видин, Козлодуй, Левски, Лом, Плевен, Разлог, Тетевен, Белоградчик, Ловеч и Сливница.

Мерките са част от инициативата за отговорно отношение към опазването на биологичното разнообразие, избягване на евентуални пожари по електроразпределителната мрежа вследствие на запалване на гнезда, както и опазване на биологичното разнообразие и живота на птиците.

В периода октомври 2015 г. – февруари 2016 г. компанията планира да постави 100 платформи за повдигане на щъркелови гнезда. Част от съоръженията, които ще бъдат монтирани в този етап от ежегодната инициатива на компанията, са предоставени от Зелени Балкани, в рамките на проект „Бял щъркел: Спомагане за съхраняване на биоразнообразието при реализация на големи инфраструктурни проекти”.

Платформите се поставят на ключови места, които представляват потенциална заплаха за безопасността на птиците и сигурността на електроразпределителната мрежа. Досега на територията на Западна България по този начин са обезопасени 270 гнезда.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама