Бургазлия е отличен за най-добър режисьор на фестивала „Златна роза“

22:08, 11 окт 15 / Култура 25 460 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бургазлията Камен Калев бе избран за най-добър режисьор на 33-тия фестивал на българските игрални филми „Златна роза“ във Варна. Журито, ръководено от режисьора Стефан Командарев, го е отличило за филма „С лице надолу“. Калев е получил признание за способността си да подбира и работи едновременно с професионални и непрофесионални актьори, постигнали автентичност и предизвикващи вълнение у зрителя.

Историята на „С лице надолу“ е по действителен случай. Главният герой Сам е французин, обвинен в контрабанда на фалшиви пари от България към Франция. За да избегне затвора, той става информатор на френската полиция и се внедрява в български канал за трафик на хора. Постепенно се влюбва в малолетната Елка, проститутка от ромски произход. Притиснат от обстоятелствата, той почти се превръща в безскрупулен сводник, но чувствата, които изпитва към момичето, му помагат да запази последното, с което разполага – достойнството си.

Освен режисьор Камен Калев е и сценарист на филма заедно с Емануел Коркол. В главните роли са Мелвил Пупо, Сехер Небиева. Лентата е копродукция на Франция, Белгия и България. Част от филма е заснета в Бургас.

Афинитетът на Калев към френскоезичното кино не е случаен. Той завършва средното си образование във френската гимназия в Бургас. След като следва две години операторско майсторство в НАТФИЗ, той продължава образованието си във френската Национална академия за киноизкуство „Фемис“ в Париж. През 2009 година неговият филм „Източни пиеси“ е сред участниците на филмовия фестивал в Кан, като е първият български филм в официалната селекция от 1990 г. Българската премиера на филма е на 6 октомври 2009 г. в Бургас.

Друг популярен филм на Камен Калев е „Островът“, заснет на о-в Св. Анастасия. В него участва френската топманекенка и актриса Летисия Каста.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама