Биологът Камелия Митева: Студентите в България нямат практика, а работодателите не могат да подбират кадрите си

19:42, 11 окт 15 25 475 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
“Много голям проблем при образованието в България е, че не се залага на практическите умения, а на заучаването на неща. Всъщност това изискване да се заучи теорията не е напълно погрешно, просто не е достатъчно. Всеки ден се срещам с много млади хора и деца и знам, че България има голям потенциал. Виждам желанието им, емоцията в очите им и след това разочарованието, когато отидат в университета и там нещата не са така, както би трябвало”.

Това мнение сподели пред София topnovini.bg Камелия Митева. Тя е млад учен, който завършва висшето си образование по молекулярна биология в Германия. След това обаче се връща в България и започва да обучава деца, провеждайки „Био игри“. Всеки уикенд тя обяснява по забавен и образователен начин на малките как функционира природата. Камелия е и един от учените, които станаха лица на новооткрития детски научен център в София „Музейко“.

Камелия Митева има впечатления както от българското, така и от европейското образование. Същото може да се каже и по отношение на научната област и възможностите за реализация на младите хора в тази сфера у нас и в чужбина. За младите учени у нас, Според нея в България учените могат да се реализират единствено във фармацевтичните и биотехнологичните компании.

„Прави ми впечатление, че много млади хора имат мотивация и желание да правят това, което учат. Проблемите са много и не искам да акцентирам върху тях. В България има т.нар. популярна наука. Тя обикновено не е свързвана с нищо сериозно. Докато навсякъде по света дори има специалности в университетите, които се занимават с това да учат хората как да комуникират с науката по достоверен и забавен начин. Освен това, в по-развитите държави обществото плаща данъци за наука. Те знаят, че парите им отиват за научни изследвания и това дърпа самата държава напред“, разказва за европейския пример Камелия Митева.

Тя насочи вниманието ни и към още един сериозен проблем пред българското образование и бизнес. Освен липсата на практика при вече завършили висшисти, според Камелия собствениците на компании са неспособни да разпознаят кадрите си, нито правилните им роли в екипа.

Като учен Камелия е категорична, че откриването на „Музейко“ в столицата е една сериозна стъпка напред за развитието на научната област в България.

„Един такъв научен център дава една надежда за бъдещето на науката у нас и стимулира любопитството на децата да се интересуват от света около тя. Музеят беше необходим, защото както знаем, в България да си учен не е една от най-интересните професии и децата много рядко си избират да станат учени, дори да имат интереси в тази област. Има редица причини за това, една от които е как стоят нещата в нашите научни институти и лаборатории. От някъде обаче трябва да се започне с промяната. Това предстои и в България“, смята Камелия.

Цялото интервю с Камелия Митева може да прочетете ТУК. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама