Китайски вузове поискаха засилен обмен с България

18:14, 11 окт 15 25 421 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Политехническият университет в Шенджен може да отпусне до 5 стипендии за родни студенти на реципрочна основа с български висши учебни заведения." Това заяви в Пловдив професор Хонг`И Лиу - президент на Политехниката в побратимения с Града под тепетата китайски мегаполис.

По думите му китайските студенти в България трябва да са поне 2000, а не както е в момента – едва 52-ма, и се ангажира да съдейства за увеличаване на тази бройка.

Професор Лиу коментира, че честа практика е китайски студенти да следват в Политехниката и след това в университет в чужбина – така получават 2 дипломи.

"Този опит може да се реализира и с пловдивските университети", категоричен бе той.

Професорът посочи, че Китай вече има излишък от студенти, които са завършили в САЩ, Англия, Германия и сега младите хора се насърчават да се ориентират към по-непознати дестинации като Израел и България. Той подчерта, че България е на стратегическа локация на "Икономическия пояс по пътя на коприната" и трябва да се възползва от този факт.

За стартирането на проекти за засилване интереса на китайски студенти към България и на български към Китай, както и научен обмен, проф. Лиу и и председателят на Българо-китайската асоциация за бизнес развитие (БКАБР) подписаха петгодишно Рамково споразумение за стратегическо сътрудничество. Като първа стъпка БКАБР ще създаде сайт, за който китайската страна ще подава научна и образователна информация.

Президентът Лиу направи жест към българските студенти, предоставя им безплатен опознавателен курс още през лятото на 2016 година.

По късно професор Лиу и ректорът на Техническия университет - проф. Георги Михов, също подписаха Меморандум за сътрудничество.

"Поставих подписа си под документ, който касае не само академичната работа на Техническия университет, но и образователното обезпечаване на най-голямата индустриална зона в България - Тракия икономическа зона", посочи ректорът.

"Заедно с БКАБР работихме почти две години за подписването на конкретно споразумение с китайските колеги. Ще осъществяваме съвместна работа в следните насоки - обмен на преподаватели и научни сътрудници, обмен на студенти, обмен на информация, съвместни семинари и работни срещи", коментира и директорът на Пловдивския филиал на ТУ проф. Михаил Петров.

Посрещайки китайските гости в Пловдивския университет пък, заместник-ректорът проф. Невена Милева припомни, че пловдивското висше учебно заведение вече има трима студенти, които в продължение на една година изучаваха китайски език в Шенджен. Техните стипендии бяха отпуснати от кмета на китайския мегаполис във връзка с побратимяването на двата града.

Президентът Лиу посочи на свой ред, че в ръководеното от него висше учебно заведение имат намерение да създадат нова дисциплина "Българска филология", която ще стане осмата филологическа специалност.

"Първите преподаватели в нея ще бъдат колегите ни от Пловдивския университет", заключи проф. Хонг`И Лиу преди да положи подпис върху договор за съвместна дейност с ПУ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама