Пламен Стайков и Рафи Кадир спечелиха 46-тото рали “Стари столици”

15:59, 11 окт 15 / Спорт 25 645 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пламен Стайков и Рафи Кадир (Евроком рали тийм) с Мицубиши Лансер Ево 9 триумфираха за втора поредна година на рали “Стари столици”.

Екипажът от Кърджали успя да спечели надпреварата в голяма битка с шуменския тандем Мартин Сурилов/Здравко Здравков (АСК “Стари столици”, Мицубиши лансер Ево 9). По време на награждаването победителите дариха шампионските си купи на семейството на Тодор Славов. Така за пореден път бе почетена паметта на загиналия варненски пилот. Купите прие навигаторът на Славов Петър Илиев.

Стайков спечели 6 скоростни етапа, а Сурилов триумфира в три от тях. 

Съботният им спор завърши с 3:1 етапни победи. От четирите отсечки в събота три бяха спечелени от Стайков (в две от тях – с нищожна преднина – 0.08 и 0.06 сек) пред Сурилов, една взе шуменецът (“Пивовара 1” преднина от 1.6 сек).

В неделя битката по мокрите етапи на рали “Стари столици” между двамата продължи. Първата скоростна отсечка за деня ”Ардашес 1” бе спечелена от Мартин Сурилов. “Новосел 1” и “Ардашес 2” бяха за Стайков. Сурилов бе най-бърз на “Новосел 2”, а Стайков на “Шуменска крепост”.

Така с общо време от 50:06.1 минути след 9-те скоростни етапа Пламен Стайков и Рафи Кадир триумфираха в Шумен. Сурилов и Здарвков завършиха състезанието за 50:19.5 минути. 

До последния етап “Шуменска крепост третата позиция в състезанието твърдо бе за временния лидер в генералното класиране на шампионата Георги Василев/Стефан Добрев (Дианел рейсинг, Мицубиши Лансер Ево 9). Василев и Добрев трябваше да завършат на рали “Стари столици”, за да са сигурни шампиони за 2015 година. Сега интригата за титлата остава за рали “Средна гора”, което е финалното състезание за рали шампионата тази година.

Така на трето място на рали “Стари столици” се наредиха Дилян Станков/Младен Карчев (Булсим, Рено клио).

Този тандем водеше интересна битка за четвъртото място заедно с Боян Безус/Димо Бозуковс Рено Клио, Станислав Владимиров/Чавдар Събев с Опел Астра GSi и Антон Титов/ Венцислав Мирчев с Мицубиши Лансер Ево 9. Битката продължи почти да кроя на ралито. В неделя от състезанието отпаднаха Антон Титов и Станислав Владимиров. На “Ардашес 2” екипажът на Октан Рали Тим Антон Титов/Венци Мирчев излязоха от пътя и пропаднаха на 5-6 метра в дерето. Отърваха се без драскотина. Етапът бе спрян в продължение на 13 минути.

На същата отсечка, но поради технически проблеми приключи участието си и провадийско-сливенският тандем на БулБет Рали Тим Станислав Владимиров/Чавдар Събев.

Четвъртото място на рали “Стари столици” 2015 зае тандемът на Арт рейсинг Боян Безус/Димо Бозуков с Рено Клио. Пети и шести се наредиха Марко Стойчев/Йордан Батаклиев с Митсубиши Лансър Ево 9 и Емил Денев/Богомил Ненов с Рено Клио.

Екипажът от Велики Преслав и лидер в класирането на шампионата за 2WD /автомобили с две задвижващи колела/ – Христо Атанасов и /Марин Иванов (Бултранс, Рено Клио) не успяха да завършат състезанието. Още в събота по време на етапа “Детелина” Атанасов/Иванов са имали проблеми в скоростната кутия, а след това бяха принудени направо да се откажат заради проблем с агрегата. Двамата стартираха в неделя по системата Рали 2, търсейки възможността да спечелят бонусточките, които биха им дали малко предимство преди рали “Средна гора”. Освен лидери в категорията 2WD, двамата състезатели от Велики Преслав са втори в генералното класиране за рали шампионата.

В категорията 2WD първи на шуменското рали станаха Дилян Станков/Младен Карчев.

В клас НС2 първи са Георги Янков/Цветан Балджиев, НС5 - Мартин Коев/Калоян Атанасов, в RС2 Пламен Стайков/Рафи Кадир, в RС3 – Емил Денев/Богомил Ненов, в RС4 Дилян Станокв/Младен Карчев, в RС5 - Сефан Желязков/Иван Турлаков.

Купата на кмета бе спечелена от Георги Янков/Цветан Балджиев. В тази надпревара участва и шуменският тандем Добрин Борисов/Добромир Дочев. Двамата обаче отпаднаха в съботния ден. В неделя стартираха в ралито извън класирането като спечелиха четири от петте скоростни етапа. 

В едномарковия шампионат на Хюндай победители станаха Григор Григоров/Янаки Янакиев. До последния етап лидери бяха Илия Геров/Марин Костадинов. Двамата отпаднаха на “Шуменска крепост”

Това пък на практика дава правото на Григор Григоров/Янаки Янакиев, екипажът, който се движеше втори в класирането, да се чувства предсрочен шампион в първия сезон на трофея.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама