Обновяват опасните сгради във Варна

15:58, 11 окт 15 25 360 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
59 указания за укрепване на стари къщи – паметници на културата в центъра на града, издаде Община Варна. Към собствениците им има и заповеди с конкретни мерки за съхранение. Три от къщите с общинска собственост вече са укрепени за сметка на Общината – двете са на кръстовището на булевард "Княз Борис Първи” с улица "Шипка“ №1 и №2, а третата е на булевард “Княз Борис Първи” №43. При възстановителните работи са използвани само качествени материали, увери главният архитект на Общината Виктор Бузев, цитиран от БНТ2-Варна.

Следващата спешно ремонтирана сграда ще бъде голямата къща на улица "Преслав“, до Областната управа, която е собственост на двама чужденци. Ще бъде демонтирана скулптурата на арх. Кирил Шиваров, за да се поправи отделно и да се положи на новата фасада, която ще бъде напълно запазена като облик. Задната част на къщата ще бъде съборена и изградена наново, като всички строителни дейности ще са за сметка на собствениците.

Притежатели на стари къщи, които не желаят да се погрижат за тях, ще бъдат санкционирани с данък за сградите. По закон паметниците на културата са освободени от него, за да могат собствениците им да ги поддържат.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама