Топ 10 на проектите, които "Спаси София" ще търси в програмите на кандидатите за кметове

15:57, 11 окт 15 25 388 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Две седмици преди местните избори сдружение „Спаси София“ отново провокира столичани. Този път с класацията на десетте най-важни проекта за развитието на столицата. Сдружението приканва жителите на града да добавят в класацията и проекти, които смятат за важни, ако те не са ги включили.

От „Спаси София“ публикуваха и информационна кампания за гражданите относно „100 критерия, на които трябва да отговаря кметът на София“. Препратката отново е към „Московска“ 33 и бъдещия градоначалник, който ще седне на кметския стол.

В класацията за топ 10 на най-важните проекти от „Спаси София“ отново насочват вниманието към градския транспорт, удобството на пешеходците и алтернативните методи за придвижване в града. Активните младежи редовно критикуват общината по отношение на инфраструктурните решения в София, които според тях са насочени основно към удобството на хората с автомобили.

Като приоритет в класацията е посочена рехабилитацията на минимум 20% от съществуващата трамвайна мрежа и обновяването на подвижния състав с нови мотриси.

Като приоритет за следващия кмет трябва да бъдат и велоалеите в София. Според сдружението трябва да се изградят минимум 100 км. взаимносвързани велоалеи и велоленти, отговарящи на съвременните изисквания за безопасност. Това беше обещано и от Столичната община, като тогава заявеният срок беше до края на тази година.

На челно място в класацията са разширението на тролейбусната мрежа, завършването на системата за електронно таксуване и обособяването на минимум 20 км. бусленти. В тази връзка, именно благодарение на сдружение „Спаси София“, се приеха промени в критериите за разкриването на бусленти. Тъй като доскоро завишените критерии правеха това невъзможно, членовете на сдружението се свързаха с регионалния министър Лиляна Павлова. Благодарение на техните предложения бяха въведени по-леки условия за разкриването на нови ленти за автобусите.

В класацията за най-важните проекти е включено въвеждането на денонощен градски транспорт в София – борба, която сдружението си е поставило като приоритетна цел на всяка цена. Освен това според „Спаси София“ градът трябва да има повече коли на градския транспорт, които да се движат на по-малки интервали от сега.

Втората класация, която очертава критериите, които трябва да покрива новият кмет на София включва и горепосочените проекти за града. Задължително обаче общинската администрация трябва да се оптимизира.

Според „Спаси София“ общината трябва да предлага на столичани бързи, качествени и етични услуги. Трябва да разполага с експертен съвет със смесено участие от НПО сектора и граждани по въпросите на градския транспорт, който цели да прокарва предложения за подобряване на услугата.

Освен уличната мрежа, от сдружението изброяват и редица изисквания към подобряването визията на градските пространства и кварталите на София.

Не на последно място кандидатите за кмет на столицата трябва да имат достъпна в интернет предизборна кампания, с ясно заявени цели, ако бъдат избрани. Те трябва да бъдат лесно откриваеми, като в интернет трябва да са публикувани лични телефони за връзка, фейсбук страница и електронна поща, смятат от „Спаси София.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама