Ексбанкер номер едно в Гърция става шеф на българска банка

15:27, 11 окт 15 25 738 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бившият управител на гръцката централна банка Георгиос Провопулос става шеф на българската Пощенска банка. Той ще встъпи в длъжност на 15 октомври, след като решението бъде одобрено от надзорния орган на Eurobank в България, съобщава GRReporter.info. 

Изпълнителният директор на Eurobank Фокион Каравиас подчерта качествата на Георгиос Провопулос и изрази увереността си, че той ще допринесе много за развитието на дейностите на банката в страната ни.

Каравиас и заместник-изпълнителният директор, отговарящ за международните дейности на холдинга Ставрос Йоану вече са се срещнали с новия управител на Българска народна банка Димитър Радев и са го информирали за решението. Те са обсъдили с Радев и редица теми, като развитието на банковия сектор в България, както и въпроси, свързани с изпълнението на неотдавнашния договор за изкупуване на мрежата на "Алфа банк" в България от Пощенска банка. През юни 2015 Пощенска банка погълна клоновете на гръцката Алфа банк в България и стана четвъртата по големина кредитна институция у нас. 

Георгиос Провопулос беше управител на централната банка на Гърция от юни 2008 до юни 2014 и е смятан за един от опитните банкови кадри в международен план. Той не само познава отлично механизмите и лицата във Франкфурт и Брюксел, но и разполага с изключителни познания за управлението на търговските банки.

От 1979 преподава финанси в Атинския университет, а през 1990-1993 е бил подуправител на Банката на Гърция. Председател е на Съвета на финансовите експерти на Министерството на икономиката през 1989-1990. От 1994 до 2004 е финансов съветник в "Алфа банк", а след това поема управлението на Банка Емпорики. След продажбата й на френската група Credit Agricole, Провопулос преминава в Банка Пиреос, а през 2008 поема управлението на централната банка на Гърция. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама