Турция обвини "Ислямска държава" за атентата в Анкара

15:15, 11 окт 15 / Свят 25 323 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
По всичко изглежда, че радикалното движение „Ислямска държава“ носи отговорност за вчерашния атентат в турската столица Анкара. Това заявиха двама високопоставени представители на силите за сигурност пред "Ройтерс".

Снощи от кабинета на турския премиер Давутоглу беше съобщено, че жертвите на атентата са 95. Днес сутринта от кабинета съобщиха информацията, че 60 души все още се лекуват в болница, а 65-има от тях са в интензивно отделение.

Атентатите са отнели живота на 128 души, съобщи днес прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН). Формацията добави, че е успяла да идентифицира всичките с изключение на осем от жертвите на вчерашния атентат.

Към момента турската полиция работи по версията, че именно радикалното движение е виновно за атентата. Специалист, близък до разследващия екип, който е пожела анонимност, заяви, че при направата на бомбите е било използван ТНТ. Взривните устройства били подсилени с поразяващи елементи във вид на метални топчета. Подобни устройства притежават силата да пробиват от близко разстояние бронирани средства и бетонни стени, е посочил експертът.

Установено е, че същия тип устройства са били използвани и при смъртоносния атентат в южния турски град Суруч през юли, където загинаха 32-ма души, отбелязва още специалистът. Десетки хиляди се бяха събрали в града, за да участват в митинг срещу обсадата на град Кобане от джихадистите от "Ислямска държава". Атентат в град Диарбекир през юни, отнел живота на петима души, носи същия почерк, обръща внимание експертът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама