Сливането на частното с общинското в столичните детски градини

11:09, 11 окт 15 25 582 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Около 12 000 деца останаха без място в детските градини и яслите в София през тази година. Отново най-много не успяха да намерят места в кварталите „Младост“ и „Люлин“.

Междувременно преди дни родители се вдигнаха на протест, защото децата им не са успели да тръгнат на детска градина в столичният квартал „Фондови жилища“. Причината е, че голяма част от сградата на една от малкото общински градини в района е отдадена под наем. Не на кого да е, а на друга частна детска градина от веригите „Веда“.

Зората на частните детски градини и училища

Тенденцията да бъдат отдавани под наем части или цели общински сгради от детски градини на частници се заражда през 2000 г. Тогава обаче випускът е малък и проблемът с местата за малчуганите в София не е голям.

Общинските градини успешно си съжителстват с частните до 2006 г., когато са и първите големи недоволства на софиянци, чиито деца остават без детска ясла и градина.

Година по-късно хиляди деца си остават в къщи, тъй като са некласирани в общинските учебни заведения. Веднага след края на класиранията, през месец юли същата година, родители от „Младост“ излизат на протест с искане общинските градини в района, в които се помещават и частни, да им бъдат върнати.

Тогава родителите вадят и списък с над 17 общински градини на територията на Столичната община, които си съжителстват с частни училища, ясли и градини.

След като проблемът с местата в детските градини в София се задълбочава, а недоволството на хората не спира да расте, през 2008 г. Столичната община приема мораториум върху отдаването под наем на помещения в детски градини. Тогава общината обяснява, че в периода 1998-2005 г. на територията на града има 21 детски заведения, които помещават както общински, така и частни градини.

През 2012 г. по запитване на общински съветници, свързано с недостига на места за всички деца родени в столицата, Столичният общински съвет отговаря, че част от сградите на едва 3 общински детски градини са отдадени под наем. Това са ОДЗ 93 в район „Красно село“, където се намира и ЧДГ „Пламъче“, ОДЗ 48 в район „Сердика“, където се помещава и ЧДГ „Веда“ и ОДЗ 52, която изцяло е отдадена под наем на ЧДГ и ЧУ „Еспа“.

Все още има частници в общинските градини

През годините договорите за наем между „Еспа“ и общината бяха преподписвани няколко пъти, като за последно детската градина е била отдадена под наем през 2005 г. За нея меморандумът на общината не е могъл да бъде приложен, тъй като договорът на частната градина е бил в заварено положение. Той изтече преди месец, но не беше подновен. Така „Еспа“ се изнесе, а на нейно място заработи общинското ОДЗ „Сто усмивки“.

Към днешна дата и частна детска градина „Пламъче“ вече е преместена в самостоятелна сграда.

Както преди дни стана ясно, договорът за ползване на общинската сграда на 48 ОДЗ от страна „Веда“ беше подновен с решение на Столичния общински съвет през месец юни тази година и те останаха ползватели на голяма част от сградата.

Проучване на София Topnovini.bg показа, че в момента все още има десетки общински детски заведения, които или се ползват под наем или са продадени на частни фирми за същата дейност.

От години в общинската сграда на 47 ОДЗ в район „Люлин“ се помещава и частното немско училище, детска градина и ясла „Ерих Кестнер“. Последният договор за наем с общината е подписан през 2010 г.

Все още в сградата на 34 ОДЗ в район „Изгрев“ се помещава и Частна езикова профилирана гимназия „Александър Дюма“. Децата от ОДЗ 26 в „Младост“ 1 си съжителстват с връстниците си от Частно средно училище „Антон дьо Сент Екзюпери“. Общинската сграда има два корпуса, а частното училище заема единия от тях, въпреки че „Младост“ е сред районите с най-голям недостиг на места в детските градини.

Някои получиха терени или сгради, за да развиват частния си бизнес

Едно от големите частни училища у нас - „Дорис Тенеди“, също се е помещавало в сградата на общинска детска градина ОДЗ 18 в кв. „Младост“ 2. През юли 2007 г. Столичният общински съвет взима решение „за учредяване безвъзмездно право на строеж“ на училището за изграждане на сграда на общински имот.

Имотът е предоставен на частното училище по Закона за общинската собственост, спрямо Наредба за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество. Така, за да може „Дорис Тенеди“ да напусне общинската сграда, получава общински имот, на който да построи своя.

Подобна е и ситуацията с частната образователна верига „Еспа“. С уговорка да напусне общинската детска градина, в която се помещава, „Еспа“ получава общински имот, върху който да построи своя сграда.

Частните училища и детски градини „Меридиан 22“, които са едни от първите на пазара у нас дори успяват да закупят сграда на общинска детска градина, където се помещават и до днес. През 2010 г. от общината обясняват, че „Меридиан 22“ е приватизирала сградата в периода 1992-2000 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама