В Разград ще бъде изграден център за разделно събиране и съхраняване на опасни отпадъци

08:40, 11 окт 15 25 440 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В Разград и още четири български общини ще бъдат изградени общински центрове за разделно събиране и съхраняване на опасни отпадъци, съобщават от общинската администрация.

На 21 април тази година е подписано споразумение за изпълнение на проект „Пилотни модели за екологосъобразно събиране и временно съхранение на опасни битови отпадъци от домакинствата”.

Проектът има за цел намирането на работещи механизми за преодоляването на рисковете за човешкото здраве и околната среда от опасните отпадъци чрез създаването на пет пилотни центъра за събиране и временно съхранение на опасни отпадъци в общините Шумен, Левски, Разград, Созопол и Съединение. По проекта ще бъдат създадени и мобилни събирателни пунктове в съседни на тях 17 общини.

Реализацията на инвестиционното предложение е свързана с изпълнение задълженията на кмета на общината, регламентирани в Закона за управление на отпадъците - да бъде осигурена площадка за безвъзмездно предаване на опасни битови отпадъци.

Предвижда се финансирането на инвестиционното предложение да бъде осигурено в рамките на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

В общинския център в община Разград ще се извършва приемане на опасни битови отпадъци от домакинствата в общината и временното им съхраняване до предаването им за третиране.

Опасните отпадъци, които ще се приемат в центъра са лакове, бои, разтворители, грундове, лепила, смоли, мастила, перилни и почистващи препарати, препарати за растителна защита, фотографски материали, антифриз и спирачни течности; лекарства с изтекъл срок на годност; живак и живачни термометри; ръкавици, маски, филтри, използвани при боядисване и почистване.

В пунктовете ще се приемат и негодни за употреба батерии и акумулатори, старо електрическо и електронно оборудване: телевизори, монитори, телефони, принтери, факсове, радио- и фотоапарати, апарати за кръвно налягане, микровълнови печки и подобни; смазочни и моторни масла.

Приемането ще става по два начина - директно от гражданите, които ще донасят отпадъците в центъра и чрез мобилен събирателен пункт.

На територията на центъра ще бъдат обособени шест зони - за приемане и разтоварване на опасни битови отпадъци, разпределителна зона, зона за временно съхраняване на отпадъците, товарна, складова и административно-битова зона.

Предвижда се на площадката да бъдат разположени девет специализирани  контейнери за съхраняване на приетите отпадъци и един складов контейнер за материали и инструменти. Ще има и охранителна система с видеонаблюдение. 

В общинския център в Разград ще работят четирима души, от които трима, обслужващи площадката и един шофьор.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама