Празник на баклавата подготвят в търговищкото село Драгановец

08:31, 11 окт 15 / Любопитно 25 424 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Първия празник на баклавата организират в търговищкото село Драгановец. На 16 октомври в селото чакат гости от близо и далеч, които обичат да похапват от традиционния за това място сладкиш. Инициатор на събитието е читалище "Христо Ботев - 1927" . 

Целта е да се популяризира добрата традиция и укрепи "комшулука", както казват в Драгановец. Ще бъдат показани и дегустирани над 25 баклави, приготвени от жените там.

Атракция ще бъде типичната за този край 60-листна баклава с домашно точени фини кори по стара технология, пазена и предавана от поколение на поколение. Ще бъдат раздавани рецепти за различни видове баклави, които гостите ще могат да вкусят веднага, отпивайки  по глътка студена  вода от някоя от селските чешми на Драгановец.

Селото се слави с тях и с майсторите си строители от стари времена. Затова освен сладостта на баклавата, който желае ще опита от вкуса на местните животворни извори. 

За най-апетитните баклави на най-добрите кулинарни майсторки организаторите са предвидили награди, осигурени от дарители. А в името на доброто съседство ще бъде представен фолклорът на етническите  групи, които живеят в района.

В художествената програма ще се включат изпълнители в различна възраст от село Драгановец, носители на награди от фестивали, подкрепени от техните приятели от квартал Въбел и селата Кралево, Вардун, Стража и Дългач.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама