952 заявления за подпомагане на животновъдството са подадени в Шуменско

08:23, 11 окт 15 25 396 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
952 заявления са подали земеделски стопани в Шуменско за подпомагане по различни схеми за подпомагане в сектор животновъдство, съобщиха за Topnovini.bg от Държавен фонд „Земеделие”.

Най-много заявления са подадени по Схема за обвързано подпомагане за млечни крави – 352. Като помощ се търси за 7952 животни.

335 пък са молбите за Схема за преходна национална помощ за овце-майки или кози-майки, обвързана с производството. Там живтоните, които са заявени, са 38775.

Само две заявления са подадени по Схема за обвързано подпомагане за биволи, в тях се търсят финанси за 197 животни.

Стопаните са заявили желание и за подпомагане по схемите за овце-майки и кози-майки, млечни крави и месодайни крави.

Министерството на земеделието вече определи и индикативните ставки за подпомагане на глава добитък.

Най-много пари са предвидени за подпомагане отглеждането на биволи – 499 лв. за глава животно. По схемата за обвързано подпомагане на млечни и месодайни крави под селекционен контрол ще се полагат по 368 лв. на животно.

Обвързаното подпомагане за млечни крави ще е в размер на 254 лв., а за месодайни – 250 лв. на животно. По 89 лв. ще се дават за овца или коза майка в стопанство с 10 до 49 животни. Ако са под селекционен контрол, подпомагането за коза или овца-майка е по 68 лв. на глава.

По схема за преходна национална помощ за овце-майки и кози-майки, обвързана с производството, в която се включват стопанства с над 50 животни, подпомагането е 39 лв. на глава.

От ДФ „Земеделие” уточняват, че окончателният размер на ставките ще стане ясен след приключване на проверките на земеделските стопани, заявили подпомагане.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама