Паметник на бай Ганьо вдигнаха в Енина

08:03, 11 окт 15 25 480 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Мраморен паметник на бай Ганьо откриха в казанлъшкото село Енина навръх празника му Петковден.

"Издигнахме паметника, защото прототипът на алековия герой - търговецът на розово масло Ганьо Сомов, е от Енина, а и по повод 120-годишнината от написването на първия фейлетон, посветен на бай Ганьо", обясни  бизнесменът Добромир Гущеров, по чиято идея е издигнат паметникът.  "Един народ е голям, когато може, като нашияя, да се надсмее над собствените си слабости", допълни Гущеров, който вече живее в селото е и спомоществовател на проекта.

Паметникът е изработен от  двама казанлъчани – скулпторът  Иван Колев и каменоделецът Стефан Кавалов. Бай Ганьо е изобразен на магаре с неизменните дисаги. Върху плоча под фигурата е изписано "Помнете ме! Не се срамувайте от мен, а от себе си, когато приличате на мен. Бай Ганьо".

Ден преди това в  селото бе открит и паметник на Енинския апостол, отново по инициативата и с финансирането на Добромир Гущеров. „Това не е само книжовен паметник на културата, това е и църковен паметник. Посветих този паметник на гордостта, защото на нас- българите, ни липсва такава”, обясни Гущеров.

Енинският апостол е най- старият пергаментен ръкопис в света, написан на кирилица. Той е открит през 1960 г., при реставриране на църквата „Св.Параскева” в село Енина. Апостолът, като богослужебна книга, е най- ранният превод, извършен от Константин философ- Кирил.

Монументът отново е дело на казанлъчаните Иван Колев и Стефан Кавалов.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама