Продължава повишението на речните нива

07:20, 11 окт 15 25 351 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология днес валежите от дъжд ще продължат. Очакват се количествата в Западна и Северна България да са 15-30 л/кв.м, на места до 40-50 л/кв.м, а в Горнотракийската низина 5-15 л/кв.м.

В понеделник тенденцията ще е към отслабване и постепенно спиране на валежите към края на денонощието, но на места в Северна България и в източните райони все още ще има значителни количества – до около 30 л/кв.м. 

През изминалото денонощие нивата на повечето от наблюдаваните реки в страната са се повишавали или са останали без съществено изменение. В по- голямата част от страната водните нивата са около праговете за средни води. Изключение правят реките Огоста, Искър, Провадийска, Места и Пиринска Бистрица, където в долните им течения водните нива са около праговете за високи води.        

В Дунавския басейн днес и на 12 октомври в резултат на прогнозирани валежи, се очаква повишение на нивата на реките западно от река Огоста, в горнотото течение на реките Осъм, Янтра, Русенски Лом и Добруджанските реки.   

По- съществени повишения се очакват по притоците на Янтра Росица и Видима. Водните количества ще са под прага за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че водното количество в долното течение на реката на 11, 12 и 13 октомври ще бъде около и над средно многогодишната стойност.

През следващите 3-4 дни са възможни повишения в целия водосбор на реката, по- значителни ще бъдат на 12 и 13, като през първия ден ще са в горните части, а през втория  и в долните. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама