България ще има силна и модерна армия, успокоява Ненчев

20:20, 06 окт 15 25 357 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Почти седмица, след като стана ясно, че самолети на съюзниците ни ще участват в охраната на българското небе, след подадената и оттеглена оставка на шефа на ВВС и след куп изяви в парламента и медиите по темата, военният министър Николай Ненчев излезе с обобщена позиция по въпроса. 

Прессъобщението е озаглавено „България ще има силна и модерна армия“.

„Като оценявам обществената загриженост, искам да уверя българските граждани, че провежданата политика, планираните намерения и стратегическите документи очертават стабилни перспективи за изграждането на силна и модерна Българска армия“, казва Ненчев.

Той обяснява, че в света вече няма държава, която може сама да се справи с новите заплахи, като военните конфликти и борбата с тероризма. „По тази причина по време на срещата на високо равнище в Уелс НАТО взе решение за засилване присъствието на съюзни сили по източния фланг, включително и във въздушното пространство на България. Съвместното носене на дежурство за охрана на въздушното пространство на страната, което е неотделима и интегрирана част от общото въздушно пространство на НАТО, е принос в колективната отбрана, уверява Ненчев. 

По думите му това по никакъв начин не означава, че България се е отказала да поддържа свои собствени способности за охрана на въздушното пространство и въздушния си суверенитет. Напротив, ремонтът и възстановяването на МиГ-29, както и бъдещето придобиване на нов боен самолет били гаранция за добрата перспектива пред българските ВВС.

Той надълго и нашироко описва своята загриженост за състоянието на въоръжените сили и своя принос за тях. Благодари на военнослужещите за достойното носене на службата.

„За мен са еднакво важни и трите вида въоръжени сили и това, че проблемите на ВВС станаха най-публични, не означава, че другите видове въоръжени сили срещат по-малко трудности или са по-малко важни за страната. Характерна черта на нашата отбранителна политика е баланса в подкрепата за всички видове въоръжени сили и родове войски. Няма как да фаворизираме едни за сметка на други!“, категоричен е министърът.

Споделя, че за да осигури авиационно гориво за ВВС, е поел политически риск и е деблокирал горива от резерва. „Затова категорично отхвърлям обвиненията за подценяване ролята и подготовката на Въоръжените сили за отбраната на териториалните води и сухопътните граници, и за охраната на въздушното ни пространство“, посочва още той.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама