Издателствата и авторите ще преборят “Читанка” с по-лесно достъпно съдържание, смята адвокат

18:06, 06 окт 15 25 599 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Авторите и издателствата трябва да предлагат своето съдържание по начин, който да е бърз, лесно достъпен и на такава цена, че на читателите да не им се налага да го търсят по трети начин. Така адвокатът Емил А. Георгиев коментира казуса “Читанка”. Сайтът наскоро бе спрян за трети път, като според основателите му това е станало след жалба на асоциацията “Българска книга”.

Той похвали към сайта за инициативата да се даде достъп до произведения, на които авторското право вече е изтекло, или до издания, отпечатани преди време и които никога повече няма да бъдат издавани и достъпът до тях е силно ограничен и дори невъзможен понякога за обикновените потребители.

Казус обаче възниква с книгите, върху които издателствата и авторите имат действащи права, както и при чуждоезичните, където те заплащат на преводачи, права за разпространение, за печат и други разходи.

Мнението си адвокат Георгиев изрази на дискусия на тема “Авторското право в ерата на социалните мрежи”, организирана от “Икономедиа” с подкрепата на Европейския парламент. Участници бяха още преподавателят по медийно право във Факултета по журналистика и масова комуникация към Софийския университет “Св. Климент Охридски” проф. Нели Огнянова, главният редактор на изданието “Дневник” Велислава Попова и Еленко Еленков - активист за човешките права в интернет.

По време на дискусията бе посочено, че срокът на защита на авторските права постоянно се увеличава, като през 18 век той е бил едва няколко години, а в днешно време е 70 години след смъртта на носителя на правата. Показано бе и изследване, според което крайните потребители се обявяват в полза на ревизия на нормативните актове, свързани с темата, а издателите защитават настоящото статукво.

Главният редактор на “Дневник” Велислава Попова разказа как днес онлайн медиите трябва много бързо да решават дали да ползват дадена информация и снимка или не, като при решението трябва да бъде взето предвид какъв е лицензът на съдържанието, което искат да ползват.

За пример тя даде скорошната среща на основателя на Facebook Марк Зукърбърг и германския канцлер Ангела Меркел. Единствената снимка от краткия им разговор, появила се в публичното пространство, е направена от служител на ООН, който я публикувал в Twitter. Попова посочи, че накрая “Дневник” решили да не ползват снимката като водеща, защото не са получили разрешение да я препубликуват, като така, по думите й, са загубили известен брой импресии. Но за да спазят авторското право, те вградили целия туит в текста.

Главният редактор на изданието посочи и големия брой случаи, в които онлайн медии крадат една от друга. По думите й е изключително трудно за екипа да следи дали някой не им краде съдържанието. Основен проблем е, че след забележка, медията-нарушител просто променя няколко думи и тогава е трудно да се претендира за авторско право. Въпреки това “Дневник” водят няколко дела срещу такива медии.

Адвокат Емил А. Георгиев от своя страна припомни, че “каквито и прекрасни правила да имаме, всичко опира до това, че някой трябва да спазва и прилага тези правила”. Той посочи, че в Англия има специално създадена институция, в която подобни дела намират бързо и адекватно решение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама