Документална лента открива "Златна роза” във Варна

17:02, 06 окт 15 / Култура 25 332 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С премиерния документален филм "Васил Гендов- мит и реалност” започва от 19 часа тази вечер XXXІІI Фестивал на българския филм "Златна роза“ във Варна. Прожекцията  е веднага след официалното откриване във Фестивалния и конгресен център.

Противоречивата биография на Васил Гендов респектира с наличието на много “начала” – първият ни игрален и първият “говорящ” български филм са негово дело. Той полага основите на сегашната ни Национална филмотека. Покрай тези изключителни за историята пионерски дела, Гендов е личност, която предизвиква спорове. Филмът разкрива сложността на човека Васил Гендов, опирайки се на документи и свидетелства на времето.

Във втория ден програмата на кинофестивала продължава с прожекции на "Малки обяви“, "Солвейг“, "SMS до мама“, "Празни приказки“, „Прошка“, "Падаща звезда“, „"Докато Ая спеше“, "Жажда“ и "Виктория“.

Конкурсната програма е съпроводена от паралелни събития като изложби за историята на родното кино във ФКЦ и срещи на публиката с творците.

Експерти и професионалисти, между които Иван Попйорданов, Севда Шишманова, Анри Кулев и др., ще дискутират върху темите за мястото на българското кино в рамките на общата културна стратегия на България, икономическите показатели на аудиовизуалната индустрия, филмовите фестивали и тяхната устойчивост, навиците на домакинствата в сферата на културата, дигитализацията на филмовото наследство и др. Всичко това ще се случи в рамките на кръглата маса „100 години българско кино – стратегии, перспективи и възможни решения за следващите години“, която ще се проведе на 9 и 10 октомври в конферентната зала 2 на хотел “Черно море”.

Фестивалът "Златната роза” ще продължи до 11 октомври когато е официалното закриване, съпроводено с прожекция на наградените филми.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама