Историческият музей показва изложба посветена на археологическите разкопки на крепостта Ряховец

16:04, 06 окт 15 25 299 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На 7-ми октомври 2015 г., от 17.30 часа, в Исторически музей - Горна Оряховица ще бъде открита нова изложба, посветена на археологическите проучвания на Ряховец.

През 2015 година Община Горна Оряховица осигури 20 000 лева, с които разкопките на крепостта бяха подновени след повече от 20-годишно прекъсване.

В продължение на месец екип с ръководител Илиян Петракиев от Регионален исторически музей – Велико Търново, зам.-ръководител Мая Иванова от Исторически музей – Горна Оряховица и научен консултант проф. д-р Хитко Вачев проучи няколко сектора – главна и северна порта, както и пространствата около тях чрез залагане на два сондажа. Установено бе, че хълмът е обитаван няколко хилядолетия – от ХII век пр. Хр. до ХV век сл. Хр. – през желязната, римската и средновековната епохи.

През септември тази година Министърът на културата определи статут на крепостта с категория “национално значение”, с което бе потвърдена значимостта на Ряховец като част от културно-историческото наследство на региона и страната.

С откриването на експозицията посетителите ще имат възможност да се запознаят с историята на крепостта, свързана още с времето на траките, римляните и средновековните българи. Ще могат да видят разнообразни по хронология и вид археологически находки от Ряховец като керамични съдове, монети, въоръжение и накити.

В деня на откриването ще бъде показан и документален филм за археологическата дейност на крепостта. В него са включени кадри от работата на археолозите, съществените открития от това лято, снимки и клипове на Ряховец от „птичи поглед”, направени със съвременни технологии.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама