Нова система за разпределение на делата демонстрираха в Административен съд - Русе

15:57, 06 окт 15 25 493 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Председателят на Административния съд в Русе съдия Елга Цонева демонстрира днес пред журналисти новата система за разпределение на делата на случаен принцип, която беше въведена в действие на 1 октомври 2015 г. Преди това тя разказа, какво е новото и различното в сравнение с предишната програма, която ползваха магистратите в България.

Според Висшия съдебен съвет (ВСС) новата система осигурява максимална сигурност и няма да доведе до манипулиране на системата. Тя идва от съществените разлики между старата и новата програма.

На първо място, използваната до 30 септември 2015 г. Law Choice е била инсталирана на локални сървъри във всеки орган на съдебната власт. Той е извършвал разпределението, а протоколите от него са изпращани по интернет във ВСС, т.е цялата информация се е съхранявала в съответния локален сървър.

По новата система има един централизиран сървър за разпределяне на делата, който се намира в сградата на ВСС. Сега, когато се извършва разпределението, всеки разпределящ влиза в системата, но извършва разпределянето в споменатия сървър. По този начин цялата информация се съхранява единствено и само във ВСС.

Втората съществена разлика е, че новата програма осигурява двойна защита при влизане. Това става с електронен подпис, потребителско име и парола. В Административния съд в Русе всички съдии разполагат с такива. След извършване на разпределението, извършващият го се подписва отново с електронния си подпис. Информацията постъпва във ВСС, а съответните съдилища разпечатват протокола от разпределянето и го прилагат към съответното дело. Ако бъдат ползвани опциите дежурство на определен съдия или изключването му, разпределящият трябва да даде мотивация, защо прави това.

В новата система не са се прехвърлили данните относно досегашното натоварване на съдиите по видове дела. Определен е период до края на 2015 г. да се следи, дали системата разпределя равномерно делата. От 1 януари системата ще се занули и ще се въведе обичайният период за отчитане на натоварването, а именно 1 януари – 31 декември за дадена година.

На финала на разговора съдия Цонева коментира, че новата система осигурява справедливо, безпристрастно и независимо правораздаване, което пък води до повишаване на общественото доверие в съдебната власт.

Тя съобщи още, че в сайта на ВСС има линк, който препраща и дава достъп до протоколите от разпределението във всеки съд, по всяко дело и всеки заинтересован може да направи такава справка и разпечата на който и да е протокол. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама