Депутатите или не са чували, или взимат на шега „пръстовите отпечатъци” на Москов

15:54, 06 окт 15 / Политика 25 481 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Предложението на здравния министър Петър Москов за въвеждане на система с пръстови отпечатъци за пациентите при постъпването им в болница получи всичко друго, но не и подкрепа от народните представители. По-рано днес министърът изложи идеята до края на януари в болниците и аптеките да бъде въведен персонален пръстов идентификатор. Всеки здравноосигурен пациент щял да има такъв и само така можел да докаже своето присъствие в определена болница.

Съпартийците на Москов не бяха запознати с предложението му. Димитър Шишков, депутат от Реформаторския блок и член на здравната комисия, сподели, че е чул за идеята на министъра тази сутрин.

„Министърът има добри помисли, с добри идеи е тръгнал, но трябва да се помисли дали тази му идея не накърнява до някъде достойнството на хората”, посъветва Шишков.

По думите му не това е начинът да се контролира системата, а като се засили контролът върху самите болници.

Според него в коалицията имало раздвоение за тази идея, като повечето депутати били против идеята. Шишков и прогнозира, че тази идея допълнително щяла да натовари финансово бюджета.

Председателят на здравната комисия Даниела Дариткова (ГЕРБ) отрече предложението на Москов да е дискутирано с най-голямата политическа сила в момента – ГЕРБ.  

„Как ще вземе пръстови отпечатъци на целокупното българско население за да осигури база данни”, попита депутатката.

Дариткова сподели още, че за първи път е чула за предложението тази сутринта. Според нея по-скоро трябва да вървим към една добра информационна и комуникационна система на касата и индивидуална електронна здравна карта.

„Ако това ще помогне на реформите в България, нека всички да си дадем пръстовите отпечатъци за всичко, за което поискат”, призова депутатът Георги Божинов (БСП).

Дори той вече знае как ще заработи системата.

„Хващат ти пръстчето, намазват го и го поставяш – няма да се дърпаш”, описа ситуацията социалистът.

Здравният министър също се появи в сградата на Народното събрание минути след като приключи извънредното заседание. Петър Москов не обясни какво го води в парламента, като избегна голяма част от въпросите, свързани с коментарите на народните представители относно лансираната от него идея.

„Всеки един български гражданин, който си вади лична карта, има пръстов отпечатък в системата на МВР. Не виждам абсолютно никаква причина информационните системи на държавата да не бъде свързана с един такъв много прост и автентичен начин на идентификация”, обоснова се той.

По думите му в процес на разработка било специално приложение за смартфони, което ще бъде качено на сайтовете на Министерството на здравеопазването и този на НЗОК.

Чрез него ще получаваме съобщения на телефона си, когато на наше име се е осъществило здравноосигурително събитие. Москов призна, че апликацията за телефони ще бъде трудно приложима сред по-възрастното население.

„Не казвам, че всяко предложение е приложимо за всички”, оправда се здравният министър.

Според него чрез системата за пръстовите отпечатъци ще се спрат кражбите, фалшивите хоспитализации, прегледи и изписвания на лекарства. Ще спре харченето на нашите пари не по предназначение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама