Евродепутат подаде сигнал до ЕК за замърсяването на въздуха в Русе

14:22, 06 окт 15 25 261 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нов сигнал до Европейската комисия е подаден от евродепутата от ЕНП Светослав Малинов, с който той засяга замърсяванията на въздуха около и в град Русе. 

Малинов се позовава на няколко сигнала, пристигнали при него от русенци, както и на подписката, подкрепена от над 500 жители на града, и също изпратена до Европейската комисия. В нея се иска именно вземане на мерки срещу замърсяването на околната среда и застрашаването на здравето на русенци.

Евродепутатът отправя два конкретни въпроса:

1. Запозната ли е Комисията с посочените сигнали и разполага ли с актуален преглед на качеството на въздуха и нивото на замърсителите в района на град Русе?

2. Възнамерява ли Комисията да направи внимателна оценка за прилагането на посочената директива и да предприеме при необходимост мерки за разрешаване на ситуации на превишаване на допустимите стойности в района на град Русе.

Съгласно правото на Европейския съюз и Директива 2008/50/ЕО държавите членки гарантират, че в техните зони и агломерации нивата на наличните в атмосферния въздух замърсители не превишават пределно допустимите стойности. Държавите членки са поели ангажимент за правилно разполагане на станции за измерване и за гарантиране на точността на измерванията, посочва в писмото си той. 

Припомняме, че след обгазяване, усетено в много части на града в нощта на 14 срещу 15 септември, русенци подеха няколко инициативи за решаване на проблема. В следствие РИОСВ установи множество източници на неприятни миризми, сред които "Лубрика" и "Монтюпе", като дори бе запечатана каруселна леярна за алуминий, част от производствата на френския завод.

Заради липсата на адекватна измервателна техника обаче, работниците от предприятието също се събраха на протест, като настояха за откриване на реалните замърсители, и заподозряха политически игри в периода преди местните избори.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама