Магистрала между България и Албания, поискаха Плевнелиев и Нишани

13:42, 06 окт 15 / Политика 25 395 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Между България и Албания трябва да има не само въздушна връзка, но също така магистрала и железопътна линия. Разстоянието между двете страни е само 300 км и изграждането на модерна транспортна инфраструктура ще насърчи бизнес контактите. Това заяви президентът Росен Плевнелиев след среща с албанския си колега Буяр Нишани на „Дондуков“ 2.

Двамата са се обединили и около мнението, че е необходима освен това и енергийна свързаност между двете страни, като Плевнелиев обяви идеята си за създаване на енергийна борса в Югоизточна Европа, както и довършване на жп връзката.

Българският президент е посочил по време на срещите, че бизнесът у нас има интерес да участва в различни проекти в Албания, както и в развитието на ВЕИ централи в чужбина.

Плевнелиев декларира подкрепата на България за членството на Албания в ЕС, както и с опита си за усвояване на парите от еврофондовете.

Тирана пък е подкрепила българското предложение за ненарушимост на границите в региона, което беше инициирано от външното министерство, съобщи Плевнелиев.

По темата с бежанците Плевнелиев обяви, че никой няма право да отказва убежище на беганци, но трябва да се прави разлика между тях и икономически мигранти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама