Атанас Скатов след като покори Манаслу: Нито за миг не съм мислел да се откажа

13:37, 06 окт 15 25 527 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Нито за момент не съм си мислел да се откажа. Щях да пробвам до последно. Направих три опита да стигна до върха и на третия успях“. С тази решителност преди месец Атанас Скатов тръгна на експедиция в Непал и покори осемхилядния връх Манаслу. Днес той кацна в София, доволен от постижението си и с нови планове за експедиции през пролетта.

Само в рамките на два дни двама българи изкачиха връх Манаслу в Хималаите, който беше последният осемхилядник, на който не беше стъпвал българин. Първи на върха стигна Боян Петров, а няколко часа след него и Атанас Скатов.

Той набра популярност през пролетта на миналата година с изкачването си на Еверест. Това беше част от проекта му, наречен „Se7enSummitsVegan“. Целта на Скатов беше да стане първият човек в света, покорил седемте континентални първенеца, без използване на животинска храна и изкуствен кислород в рамките на 24 месеца.

През последния месец Атанас трябваше да катери последната цел от проекта си – връх Маккинли в Северна Америка. Вместо това обаче той се отправи към Хималаите и отново успя. Въпреки силната мотивация алпинистът призна, че Манаслу е бил предизвикателство.

„Експедицията беше много по-трудна, отколкото очаквах най-вече поради факта, че на Манаслу времето е много променливо. Прогнозите почти не важат. Аз в случая направих три опита да стигна до върха и на третия го изкачих. Може би нямаше човек, който да пробва три пъти“, разказва Атанас.

Едва няколко часа го деляха от постижението да бъде освен първият веган и първият българин на върха. По думите му обаче неговата цел е била съвсем друга.

„Изобщо не съм имал цел да ставам първият българин, изкачил Манаслу. Така се случи, че Манаслу е осмият по височина, а на мен ми беше осма експедиция. Осмицата значи безкрайност. Не съм имал намерение да ставам първият“, разказва алпинистът. Атанас искаше да докаже може би най-вече на себе си, че веганската диета няма да се отрази на физиката му и може да изкачи осемхилядника.

„ За 30 дни съм почивал три дни и се убедих, че физиката ми е много здрава, въпреки че съм веган и не се храня с нито с месо, нито с каквито и да е животински продукти. Много съм доволен от експеримента, който си направих с тази експедиция“, каза Атанас. Той обясни, че почти през цялото време на експедицията се е движил сам.

„За атаката към върха имах партньор, непалец. От последния базов лагер до върха съм стигнал без кислород, но носех една бутилка ако нещо се случи. Отгоре на върха имаме право да стоим по 15 минути. За да изчакаме другите, съм стоял един час под самия връх.

Беше много студено, може би -27-28 градуса, а когато си без кислород чувствителността е много различна. Започнах да не си чувствам ръцете и краката и може би около половин час след това дишах кислород“, спомня си алпинистът.

Решението да не спира, въпреки неочаквано лошото време се е оказало най-правилното. Приятел на Атанас обаче е взел погрешно решение. Австриецът, с който се движили заедно решил да спре за няколко дни и да изчака по-добро време. Това му е изиграло лоша шега, защото е загубил климатизацията си. Второто му тръгване от лагера при толкова ниски температури се е оказало фатално и той е починал.

Атанас Скатов обаче успя и дори вече има планове за пролетта. На въпроса кое е следващото му предизвикателство той лаконично отговори: „И на мен ми е много интересно“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама