Прокуратурата в Разград разследва противозаконна дейност в старата джамия

12:35, 06 окт 15 25 314 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Окръжна прокуратура в Разград образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител, организирал и ръководил противозаконна дейност в защитена територия за опазване на културното наследство – джамията „Макбул Ибрахим паша” в града,  в периода от края на юли до 5 август 2015 г. Това съобщиха от Апелативната прокуратура във Варна.

Деянието е извършено в нарушение на Закона за културното наследство и се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба от две до десет хиляди лева.

На 6 август тази година по сигнал на Община Разград за нерегламентиран ремонт в старата джамия Окръжна прокуратура в Разград разпореди проверка.

Общински служители установиха на място, че в третата по големина джамия на Балканския полуостров, която е включена в каталога на ЮНЕСКО, строителни работници без разрешение и необходимата документация ремонтират отвътре сградата, паметник на културата. В момента на проверката работниците полагат циментова замазка на пода и е изградено частично скеле. По обясненията им те са наети от лице от Дулово.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама