Три панелни блока в Шумен готови за саниране

11:59, 06 окт 15 25 644 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Три сгради в Шумен, които кандидатстват по Националната програма за безплатно саниране на панелните блокове,  вече са с приключило енергийно обследване и са с готови предписания за обновяване на сградите, съобщи експертът по европроектите в община Шумен Данаил Данчев.

Това са блоковете на ул. „Марица” 47, ул. „Тича” 16 и бул. „Ришки проход” 7.

„Предстои до края на седмицата да обявим първите процедури за проектиране и строителство на тези три сгради. После месец ще се събират оферти, първите договори с фирмите изпълнители ще бъдат подписани вероятно в началото на декември. Строителството ще може да започне през пролетта на 2016 година”, обясни Данчев.

Ще се прави подмяна на дограма, външно и вътрешно топлоизолиране, хидроизолация на покривите, смяна на вертикални и хоризонтални ВиК мрежи в общите части на блоковете и щранговете вътре в жилищата.

Днес следобед предстои среща на общинските експерти с домоуправителите на трите блока. Те ще им обяснят, че във всеки апартамент ще трябва да се подменят тръбите. „Това няма да се прави, ако хората от блока не са съгласни, няма насила да им разбием блоковете”, коментира Данчев.

Направените предпроектни проучвания са стрували по 15 000 лв. за всеки блок, общо разходите за санирането ще бъдат около 1 млн. лв. - 1.2 млн. лв. за сграда с около 80 до 100 апартамента.

В цялата страна в момента се подготвят процедурите за 2 000 блока, парите вероятно ще стигнат за 1000 от тях. За тази година предвидените средства са 1 млрд. лв., а са усвоени 45-50 млн. лв. Националната програма е дългосрочна и догодина ще има още средства, обясни Данчев.

„Смятам, че в Шумен 23-24 блока ще могат да бъдат санирани с пари от Националната програма”, категоричен е Данчев. Към момента подадените в община Шумен заявления са 21, подписани са 20 договора между община Шумен и сдруженията на собствениците. Още две сдружения в момента готвят документите си.

До края на годината трябва да приключат енергийните обследвания и да стартират процедурите за саниране. В община Шумен двама експерти работят само по тази програма, допълни Данчев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама