Договорът за ремонта на МиГ-овете ни в Полша е финализиран, един двигател излиза 1 млн. евро

11:27, 06 окт 15 / Политика 25 277 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Договорът за ремонта на българските изтребители МиГ-29 в Полша е финализиран. Това съобщи пред журналисти военният министър Николай Ненчев след изслушването си в Комисията по отбрана към Народното събрание, предаде репортер на София Topnovini.bg.

„Уведомих комисията за всички параметри и мисля, че проведохме едно ползотворно заседание. Оставам с впечатление, че народните представители са удовлетворени от всичко онова, което съм свършил до момента”, похвали се Ненчев.

По думите му до 20 дни след подписването на договора от Полша ще ни предоставят абсолютно безплатно два отремонтирани двигателя. Те ще са на наше разположение за срок от две години, като след това се очаква да получим и още 6 ремонтирани двигателя. Цената за ремонта на всеки е 1, 023 млн. евро. България ще ползва облекчение от 20% за ДДС, защото работи със страна-членка на ЕС. Други 9% ще ни бъдат спестени от данъци и такси.

„Договорът е изключително изгоден за България”, добави министърът.

Относно оставката на шефа на военното разузнавателно звено Йордан Бакалов, Ненчев обясни, че не я е приел с мотива, че очаква президентът Росен Плевнелиев да наложи вето върху промените в Закона за военното разузнаване. Текстовете бяха приети през миналата седмица и ключова поправка в тях не позволява Бакалов да продължи да заема поста.

Николай Ненчев обяви, че тече процедура по осигуряването на храна за армията. До

10-15 министерството ще получи становище и по този въпрос.

По думите на военния министър въпросът за оставката му не е бил повдиган по време на изслушването му в комисията.

„Получих разбиране и подкрепа и от депутатите на БСП”, посочи Ненчев и допълни, че и те разбрали, че сделката с Полша давала гаранции за Военновъздушните сили на България.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама