Безплатен скрининг за бъдещи майки организира УМБАЛ "Свети Георги"

10:05, 06 окт 15 / Култура 25 575 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Безплатен пренатален биохимичен скрининг организира за бъдещите майки Отделението по медицинска генетика на УМБАЛ "Свети Георги", съобщиха от лечебното заведение.  

Работното време с пациенти е от 8,00 до 14,00 часа, като за изследването не е необходимо предварително записване. Допълнителна информация за кампанията бъдещите майки могат да получат на телефони 032 602 445 и 032 602 338.

Ще бъдат изследвани всички бременни, заявили желание, независимо от възрастта и здравноосигурителния статус до изчерпване на лимита по Националната програма за подобряване на майчиното и детското здравеопазване.

Изследването за оценка на риска за раждане на дете със синдром на Даун и някои други вродени аномалии на плода може да се извърши в първи или втори триместър от бременността. Биохимичните изследвания с вземане на кръв са възможни само при едноплодна бременност, а при бременност с близнаци е възможна оценка на риска за синдром на Даун само в първи триместър, поясниха специалистите.

Биохимичният скрининг в първи триместър на бременността открива, в зависимост от възрастта, от  90-95%  от бебетата със Синдром на  Даун. Този скрининг е оценка на риска за  най- честите 5 хромозомни заболявания: Down syndrome – тpизомия 21, Eduards  syndrome – тризомия 18, Patau  syndrome – тризомия 13, триплоидии, Тurner  syndrome. За изследването е необходим предварителен ултразвуков преглед, който задължително трябва да съдържа информация за дата на прегледа, до 2 дни преди вземането на пробата; дължина на ембриона – тя трябва да е от 41 до 79 мм; нухална транслуценция, измерена в мм; допълнително може да се отбележи наличието на носна кост при плода, при което оценката на риска за синдром на Даун е малко по-прецизна.

Биохимичният скрининг във втори триместър на бременността открива, в зависимост от възрастта, от  60-80%  от бебетата със Синдром на  Даун. Този скрининг е оценка на риска за  най- честите 2 хромозомни заболявания: Down syndrome – тpизомия 21, Eduards  syndrome – тризомия 18; както и за отворени дефекти на невралната тръба и коремната стена. Необходимият предварителен ултразвуков преглед трябва да съдържа информация за дата на прегледа - до 2 дни преди вземането на пробата; срок на бременността, определен според ехографското измерване, като бипариеталният диаметър на плода трябва да е от 27.6 до 44.6 мм.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама