Истинското купуване на гласове е в секциите, каза проф. Константинов

07:51, 06 окт 15 / Политика 25 277 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Истинското търгуване на гласове е след края на изборите - в секциите, каза пред "Нова" проф. Михаил Константинов. "Брои се, тук 500, там 1 000 гласа и тогава се плащат парите", убеден е той.

По думите му, предхождани от припомняне за репортажа на телевизията, разкрила купуване на гласове в елинпелинско, така и хората гласуват "мотивирано" и знаят, че ако се получи правилният резултат, те ще си получат и обещаните пари.

Като мярка за борба с купения вот, проф. Константинов предложи ценз. "99% от времето на демокрацията е имало ценз по произход, образователен, имуществен ценз - и гласуват само тези, които знаят за какво гласуват. От 50-60 години всички могат да гласуват, но има ли смисъл? Когато виждаш, че комшиите ти си продават гласовете, ти за какво гласуваш?", запита той.

На коментар на водещата, че разни НПО веднага ще се разбунтуват срещу подобна промяна, проф. Константинов предложи друг вариант, въведен в Холандия и други страни - просто бюлетината е толкова сложна, че неграмотните не могат да се ориентират и да гласуват.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама