24 забележителности от Търговищко са в регистъра на туристическите атракции

07:50, 06 окт 15 / Култура 25 1302 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
24 обекта на територията на област Търговище са включени в електронния регистър на туристическите атракции в България. Базата данни е изготвена от Министерството на туризма и представя къде се намират най-популярните обекти във всяка община, как може да се стигне до тях, има ли места за настаняване наблизо, както и различните атракции, които могат да се видят.

Сред забележителностите на Търговище са двата православни храма, както и джамията, археологическата експозиция и хаджи Ангеловата къща, където е подредена етнографска музейна сбирка, Славейковото училище, както и къщата на знаменосеца на ботевата чета Никола Симов. Парка "Борово" око и художествената галерия също са между туристическите атракции. Не на последно място като забележителност е посочена късноантичната и средновековна крепост Мисионис край града.

В община Антоново регистрираните обекти са 4. В самия град се намира паметника костница, който представлява архитектурно-скулптурен ансамбъл "Клада". Другите забележителности са Националния детски комплекс в Ястребино, Константин Тепе в село Малоградец, както и екопътеката „Стара река”.

Попово може да се похвали със своя музей, както и с обновената крепост "Ковачевско кале", която през последната година привлича все повече посетители и предлага екскурзовод и аниматори.  Общината предлага още екопътека разположена в землището на селата Долец и Иванча, която преминава по течението на Голямата река. Други атракции на региона са капанския архитектурно - етнографски комплекс в село Садина, язовир „Каваците” и тракийската куполна гробница край село Гагово.

Опака може да се похвали със средновековния скален манастир край село Крепча и извора на победителите, който се намира северозападно от града и предлага редица атракции за посетителите си.

Община Омуртаг е записала в регистъра на туристическите атракции уникалния си авиационен парк и местния исторически музей.

Първият онлайн регистър на туристическите атракции включва 3300 музеи, манастири, храмове, крепости, скални образувания и подобни обекти в цялата страна. Предвижда се много скоро платформата да има и версия на английски език.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама