Експерти и журналисти предлагат бутони за авторско право във Фейсбук

07:40, 06 окт 15 25 312 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Авторското право в ерата на социалните мрежи" е темата на дискусия, която ще се проведе в Дома на Европа във вторник. „Фейсбук да въведе допълнителни бутони, с които авторите на текстове и снимки да могат да указват дали са съгласни публикуваното от тях съдържание може да се използва в медии – около тово мнение се обединиха в сутрешния блок на БНТ организатори и лектори на събитието.

Адв. Емил Георгиев обясни, че ако авторите се чувстват ощетени, те трябва по-често да търсят правата си в съда. Той направи паралел с Великобритания, където сравнително ниските такси за подобни дела осигуряват по-сериозен достъп на авторите да си търсят правата по съдебен път. Главният редактор на „Дневник“ Велислава Попова обяви, че най-често се „крадат“ снимки и след това съдържанието на текстовете.

Изданието се е сблъсквало и с откази от страна на автори на по-дълги постове в социалната мрежа, но според нея винаги трябва да се търси разрешение за препубликуването на материалите. Тя също посочи, че Фейсбук трябва да има специални инструменти, с които да се дава или отказва разрешение за използване на материалите, пубикувани в профилите.

Има ли авторско право, когато авторът не притежава средата, в която твори? Какво трябва да знаем като създатели и потребители на авторско съдържание в социалните мрежи? Какво да очакваме от предстоящата ревизия на авторското право в ЕС в цифровото време? - това са част от въпросите, които ще бъдат обсъдени на дискусията, организирана от Икономедиа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама