Д-р Цено Галчев е тазгодишният носител на наградата "Джон Атанасов"

22:26, 05 окт 15 25 436 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Докторът по електротехника и електроника от Мичиганския университет в САЩ Цено Галчев е тазгодишният носител на наградата  „Джон Атанасов“. Тя му беше връчена на официална церемония от президента Росен Плевнелиев.

Цено Галчев създава микросистеми, които преобразуват кинетичната енергия около тях в електричество, което да захранва електронни системи и схеми. Неговата технология е патентована и със световен рекорд по ефективност при преобразуването на нискочестотни вибрации. Екипът му разработва и нов генератор и интегрални схеми за захранване на ниски мощности и тоци. Разработва и научна тема свързана с изучаване на мозъка и нервната система.

Тази година за пръв път беше връчена и грамота "Джон Атанасов" за проект с голям обществен принос. С нея беше отличен сайтът pravatami.bg с автори Георги Държанлиев и Станимир Ненов.

Христо Стоянов, който е студент в Университета Станфорд в САЩ, получи грамота за първи стъпки в компютърните науки.  Традиционните грамоти за ученици и техните преподаватели получиха Мартин Шаламонов и неговият преподавател Петър Петров, както и Виктор Кирилов и неговият преподавател Красимир Асенов. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама