НАТО чака обяснение от Москва за руските самолети в Турция

22:11, 05 окт 15 / Свят 25 308 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Посланиците на НАТО определиха като изключително опасни и безотговорни инцидентите с руски самолети, навлезли през уикенда в небето на Турция и поискаха незабавно обяснение от Москва.

"Съюзниците отбелязват колко изключително опасно и безотговорно е това поведение. Те призовават Руската федерация незабавно да прекрати тази дейност и да обясни нарушенията", се казва в текста, разпространен след извънредното събиране на представителите на 28-те страни членки.

Анкара заплаши да реагира твърдо при следваща провокация. Това увеличава опасността от директна конфронтация по сирийската граница с противниците от времето на Студената война, коментира "Ройтерс".

Посланиците се събраха малко след като Анкара официално протестира пред руския посланик за инцидент в събота. Освен това в неделя два турски патрулни самолета в продължение на почти 6 минути  са били като потенциални мишени на прицела на бордовия радар на МиГ-29 без опознавателни сигнали, летящ по сирийско-турската граница.

Русия потвърдила случилото се в събота и го определила като "грешка" с обещание да не се повтаря, твърди турският премиер. Официална реакция на Москва до вечерта нямаше.

Президентът Владимир Путин рискува да си създаде противник в лицето на ключова страна в региона. Турция има не само втората по численост армия в НАТО, но също така е и един от големите купувачи на руски природен газ, припомня "Ройтерс".

Анкара прие най-много сирийски бежанци и е един от най-непримиримите противници на президента Башар ал Асад. Президентът Реджеп Тайип Ердоган нарече в Страсбург защитата на Асад от страна на Русия "голяма грешка". "Той извърши актове на държавен тероризъм и за съжаление виждаме Русия и Иран да го защитават. Страните, сътрудничещи си с режима му, ще отговарят пред съда на историята", цитира думите му вестник Hurriyet.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама