Протестът на жителите на "Младост" 3 спря движението за кратко

21:37, 05 окт 15 25 361 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Граждански протест на част от живеещите в столичния квартал „Младост“ 3 блокира за кратко движението пред блок № 326. Причината за недоволството на столичани е проектът за изграждането на залата с ледена пързалка „Айс арена“, която според плана ще се намира в непосредствена близост до жилищния блок.

Протестиращите са категорично против плановете на Столичната община и заявиха, че няма да позволят застрояването на последната зелена площ в тази част на квартала. Преди месеци те дори заведоха дело срещу общината, което обаче загубиха.

„Около строежа се въртят различни идеи за 30-етажни сгради, офис центрове, не е много ясно и не излиза в публичното пространство. Срещу строежа се водеше дело, което за съжаление беше загубено. Остана огромно съмнение защо го загубихме, кой и къде е платил пари.

Оказа се, че проектът изобщо не е обсъждан. Оказа се, че според закона не може зала, която съдържа амоняк, необходим за поддържането на ледена пързалка, да бъде на по-малко от 500 метра от жилищни сгради“, категорична е Екатерина Митренова, жител на квартал „Младост“.

Пред София topnovini.bg тя обясни, че въпреки многото писма до общината, отговор още няма. Гражданите са възмутени, че вместо градинка, последната тревна площ ще бъде застроена, при това без да им е представен подробният план на проекта.

„По едно време имаше подробен план, сега не сме видяли никакъв. Само се знае, че тази сграда ще я има. Какво друго, никой не знае. Не се коментира този въпрос“, добави Митренова.

„Хубаво е да има такава зала, но това е елитарен спорт. Всеки кънки не може да кара. Ако беше спортен комплекс, по-добре. Да има футболно игрище, волейбол, баскетбол. Не разбирам защо точно в „Младост“ трябва ледена пързалка и какво се планира тук в действителност“, обясни Кольо Кожухаров, който също живее в блок 326.

Протестиращите се оплакаха, че и срещата, която искат да организират с главния архитект на столицата Петър Диков, също се оказва невъзможна. Те символично пресякоха пешеходната пътека пред блока и блокираха движението за кратко, като скандираха: „Искаме градинки, не искаме метро“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама